Malatyada Organik Kayısı Tarımı semineri verildi

Malatyada Organik Kayısı Tarımı semineri verildi


MALATYA (A.A) - Malatyada Organik Kayısı Tarımı semineri verildi.
     İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesinde gerçekleştirilen seminere, organik tarımla uğraşan ve aynı zamanda Cem Vakfı Malatya Şube Başkanlığı görevini yürüten Eşref Doğan, konuşmacı olarak katıldı.
     Organik tarımın Türkiyedeki gelişim aşamalarını anlatan Doğan, organik tarımda insan, hayvan ve bitki sağlığını korumanın asıl amaç olduğunu belirtti. Organik tarıma yönelme hikayesine de değinen Doğan, sağlıklı bir bahçe için sağlıklı fidanın, doğru metotlarla toprak işlemenin ve üretim sürecindeki safhaların önemine işaret etti.
     Organik tarımda haşereler ve çeşitli hastalıklarla mücadelede yapılması gerekenleri de öğrenciler ve üreticilerle paylaşan Doğan, kaya tuzu, buzlu su gibi doğal mücadele yöntemlerini anlattı.
     Organik tarımın hasat aşamasında, en fazla dikkat edilecek hususun hijyen olduğuna dikkati çeken Doğan, kayısı silkelenen brandaların, sergen bezlerinin, kayısı çekirdeği çıkarma gibi işlemleri gerçekleştiren kişilerin temizliğinin, uymaları gereken temizlik şartlarının, kasaların ve ürünlerin depolandığı mekanın hijyen şartlarının önemli olduğunu vurguladı.
     Kayısının piyasaya göre tasnifi ve paketlenmesi aşamasına da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doğan, Kükürtlü kayısıyla organik kayısı kesinlikle yan yana yıkanmamalı, depolanmamalı, aynı kapalı mekanda bulundurulmamalı. Aksi takdirde laboratuvarlarda yapılan incelemelerde kükürt karşınıza çıkabilir. Paketlerin üzerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ve ilgili sertifika kuruluşunun organik tarım logosunun olması gerekmektedir diye konuştu.
     Organik tarımın en büyük sorununun haksız rekabet olduğunu ifade eden Eşref Doğan, organik tarım ürünlerinin fiyat noktasında da istenilen yerde olmadığını söyledi.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Malatyada Organik Kayısı Tarımı semineri verildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER