Malatyada kent içi ulaşım trambuslarla sağlanacak

Malatyada kent içi ulaşım trambuslarla sağlanacak -Belediye Başkanı Çakır: -Kentimizin yapısı ve şartlar göz önünde bulundurulduğunda en uygun sistemin trambus olduğu anlaşılmıştır


MALATYA (A.A) - Malatyada kent için ulaşımın trambuslarla sağlanacağı bildirildi.
     Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Belediyesi Fırat Toplantı Salonunda düzenlediği basın toplantısında, kentin ulaşım sorununa çözüm amacıyla hazırladıkları projeyi tanıttı.
     Teknik elemanlarla yaptıkları çalışma kapsamında ulaşım için metro ve tramvayı ele aldıklarını anlatan Çakır, ancak bunları yüksek maliyetleri nedeniyle tercih etmediklerini, trambus sistemini seçtiklerini söyledi.
     Bu sistem için, Beylerderesi Viyadüğüyle İnönü Üniversitesi arasında iki farklı güzergah için projenin tamamlandığını belirten Çakır, ihalenin en kısa sürede yapılması için çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
     Çakır, yerel yönetimlerin en büyük sorunlarından birinin ulaşım olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
     Fosil yakıtlarındaki yükselişler nedeniyle ulaşım ücretleri de yakıt fiyatları nedeniyle yükseliyor. Bir diğer olumsuzluğu da çevreye verdiği zararlar. Malatyada son 10 yılda kişi başına düşen araç sayısının iki katına çıktığını görüyoruz. Aldığı göç oranına baktığımızda da Türkiyede 8. sıradayız. Ulaşımda da sürdürülebilir çözümler bulmak gerekir. Bugün itibariyle MOTAŞın 142 aracı var ve günlük 126 bin yolcuyu taşıyoruz. Yolcu yoğunluğunun sürekli artması, yeni otobüsler alınmasını gerektiriyor. Ancak bu da şehir içi trafiğinde sıkıntılar yaratıyor. Otobüs taşımacılığına alternatifler aranmaktadır. 2012 yılı başından itibaren görevlendirdiğimiz teknik arkadaşlarımızın çalışmaların sonunda bir rapor çıktı.
     Hafif raylı sistemlerin maliyetlerinin yüksek ve kurulma sürecinin uzun olması, kentteki yolların yetersizliği nedeniyle trambusu tercih ettiklerini belirten Çakır, metrobüsün de yüksek yakıt maliyetleri, bakım masrafları ve çevreye verdiği zararlar nedeniyle Malatya için uygun bulunmadığını dile getirdi. Çakır, Kentimizin yapısı ve şartlar göz önünde bulundurulduğunda en uygun sistemin trambus sistemi olduğu anlaşılmıştır. Kablo sistemi kurulduğu taktirde kent içinde akan trafikle birlikte rahat hareket etiği görülmektedir dedi.
     Trambusun Türkiyede geçmiş yıllarda kullanıldığını ve kaldırıldığını ifade eden Çakır, Eskiden elektrik sisteminin kesilmesi halinde trafikte aksamalara neden oluyordu. Ancak şu anda elektrik kesilmesi halinde de 10 kilometreye kadar hareket kabiliyetine sahip olduğu biliniyor. Hattını ana şebekenin dışında alacaktır. Bu nedenle kesinti olmayacaktır. Altyapı konusunda ciddi avantajlar sağlayacak. Bir saate tek yöne 8 ile 10 bin yolcuyu taşıyabiliyor. Raylı sisteme göre üçte bir oranında daha uygun olduğu görülüyor diye konuştu.
     Çakır, trambus güzergahlarının ilk etapta Beylerderesi Viyadüğünden Çevre Yolu takip edilerek İnönü Üniversitesi ve İnönü Caddesi, Kışla Caddesi ve Çöşnük Kavşağı olarak belirlendiğini, sonraki aşamalarda güzergah sayısının da arttırılabileceğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Ensar Özdemir / Tuba Karahan
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Malatyada kent içi ulaşım trambuslarla sağlanacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER