Mantar zehirlenmesine dikkat

Mantar zehirlenmesine dikkat -Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: Mantar zehirlenmeleri yurdumuzda ölümle sonuçlanan bitki zehirlenmelerinin başında gelir


TRABZON (A.A) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, mantar zehirlenmelerinin Türkiyede ölümle sonuçlanan bitki zehirlenmelerinin başında geldiğini ifade etti.
     Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, mantarların boy, biçim ve bölge bakımından büyük değişiklik gösteren, yüz bin kadar çeşidi olan bitki türleri olduğunu belirtti.
     Yenilebilen mantarlarla zehirli mantarların kesin ayırıcı özellikleri olmadığına dikkati çeken Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
     Mantar zehirlenmeleri yurdumuzda ölümle sonuçlanan bitki zehirlenmelerinin başında gelir. Mantardan zehirlenmenin sebepleri çeşitli olabilir. Öncelikle, bazı kimselerde görülen özel duyarlılık, mantarlara karşı da tahammülsüzlük yapabilir. Hatta yenilebilir olduğu halde saklama koşullarına uyulmaması nedeniyle bozulan mantarların sebep olduğu bazı zehirlenme olayları da ölüme yol açabilir.
     Türkiyede zehirli mantarların en önemlilerinin başında yalancı dede ve ölüm meleği adı verilen mantarların geldiğini ifade eden Hamzaoğlu, şunları kaydetti:
     Türkiyedeki ölümcül mantar zehirlenmelerinin yüzde 95inden sorumlu olan bu mantarlar, son derece zehirli ve tehlikelidir ve sonbahar aylarında, yaz başlarında ormanlarda çok sık yetişirler. Özellikle yalancı dede mantarı yenilebilir mantarlarla da çok karıştırılır. Etkilerini 2-12 saat arasında gösteren zehirli mantarlar, karaciğer-böbrek metabolizmasını bozarak, kişiyi öldürebilir. Zehirlerine karşı henüz ilaç geliştirilemeyen zehirli mantarların, yetişkin bir insanı öldürmesi için 20-25 gramının tüketilmesi yeterli olmaktadır.
     Hamzaoğlu, mantar zehirlenmelerinin önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çarenin doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi olduğunu vurgulayarak, açıklamasını şöyle tamamladı:
     Bunun yerine kültür mantarı tercih edilmelidir. Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından zehirlenme vakası görülmesi mümkün değildir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibariyle bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Bunlara ilaveten, mantar alırken ambalajlı olanlar tercih edilmeli, ayrıca ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Tuncay Bekar
<< Önceki Haber Mantar zehirlenmesine dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER