Mardinde 80 bin yıllık taş fosili

Mardinde 80 bin yıllık taş fosili -Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, Mardin ovasında deniz olduğu yönündeki tahminlerimiz güçlendi


MARDİN (A.A) - Mardinde Taş devrinden kalma el baltası şeklinde kullanılan ve 80 bin yıllık olduğu değerlendirilen taşın, yırtıcı hayvanlardan korunmak, kazı kazmak, ağaç kesmek ve hayvan avlamak için kullanıldığı kaydedildi.
     Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taşı Diyarbakır yolu üzerinde Mardin Artuklu Üniversitesi Kampüsünün bulunduğu yerde bulduklarını, Mardin Müzesi laboratuvarında yapılan araştırmalar sonucunda taşın yaşının 80 bin yıl olarak tahmin edildiğini söyledi.
     Bu taşın bölgenin ne kadar eski olduğunu gösterdiğini belirten Beliktay, Yani taş devrinde Mardinin yerleşik bir düzene sahip olduğunu gösteriyor. Bu da Mardin Mezopotamya Ovası ve Mardin Ovası denizle kaplı iken, Mardinde yaşam vardı. Bu taşın 80 bin yıl öncesine ait olduğunu tahmin ediyoruz. Artuklu Üniversitesinin bahçesi tam bir arkeopark. Oradan yetişecek Arkeologlara da dünyanın en şanslı arkeologları diyebiliriz. Şuanda kazı çalışmaları durduruldu. Araştırma yapıldıktan sonra devam edecek dedi
    
     -Mardin ovasında deniz olduğu yönündeki tahminlerimiz güçlendi
    
     Bu taşın bulunduğu yerde özellikle yaşam alanlarının olduğunu ifade eden Beliktay, şöyle dedi:
     Mardin bir ada şeklinde iken etrafında ve ovada deniz vardı. Araştırmacılar daha iyi bilir. Özellikle bu taşı gördükten sonra ve Mardinin yağış şekilleri inceledikten sonra Mardin ovasında deniz olduğu yönündeki tahminlerimiz güçlendi. Bu taş devrine ait parçaların bulunduğu yer de çakmak taşların bulunduğu ve ticaretin yapıldığı yer. Dolayısıyla insanlar ilk önce su kenarlarında yaşarken yapmış olduğu yaşam alanlarında ve yaptıkları bu taş çalışmaların yola çıkarak bunu diyoruz. Bulunan taş en çok avlanmada kullanılmaktadır. Bu taş yırtıcı hayvanlardan korunmak, kazı yapmak, ağaç kesmek, hayvan avlamak için kullanılıyor. Tutuş şekli sivri ucundan öyle anlaşılıyor ki, elin kavrayabildiği bir taş yapmışlar ki bununla ancak avlanabilsin ve rahat tutturulabilsin diye. Özellikle bu çukur yerler tutup hayvanı istediği hayvanı rahatlıkla avlayabilir.
     Beliktay, taşı Mardin müzesine teslim ettiklerini ve müzenin ek binası tamamladıktan sonra ziyaretçilerin teşhirine sunacaklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar - Abdülhalim Çelik / Nail Kadırhan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Mardinde 80 bin yıllık taş fosili Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER