Meme Kanserinde Farkındalık

Meme Kanserinde Farkındalık


NİĞDE (A.A) - Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksek Okulu Öğretim Elemanı Araştırma görevlisi Gökçe Aslan, 20-40 yaşlarındaki kadınlar her 3 yılda, 40 yaşından sonra her yıl klinik muayene yaptırmalı dedi.
     Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen Farkında Ol, Sağlıklı Yaşa konulu konferans Öğretim Elemanı Araştırma görevlisi Gökçe Aslan tarafından verildi.
     Sağlık, ekonomi ve iş gücünde ağır kayıplara neden olan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Aslan, kanserin oluşmasını engellemek için koruyucu önlemlerin alınması ve sağlık eğitimi ile duyarlılığın arttırılması gerektiğini belirtti.
     Kanserden ölümleri azaltmak için de tarama testleri ile erken tanı ve uygun cerrahi girişimlerin uygulanması gerektiğine işaret eden Aslan, şöyle devam etti:
     Kadınlar kendi kendilerini her ay muayene ederek erken tanım sürecini hızlandırabilirler. Sosyal güvencenin olmaması, gelir düzeyinin ve eğitim seviyesinin düşük olması, bilgi eksikliği acı ve ağrı vereceği düşüncesi ile mamografi çektirmek istemiyorlar. 20-40 yaşlarındaki kadınların her 3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise her yıl klinik muayenesi yaptırması gerekiyor.
     Ayrıca, kansere neden olan sebeplerden çevresel faktörler ve yaşam stilindeki değişiklikler, sigara, tütün, alkol, beslenme, şişmanlık, egzersiz, üreme ve hormonal faktörler, virus, bakteri ve parazitler, mesleki ve çevresel karsinojenler, ultraviyole ışığı, polimorfism ve aileden kaynaklanan riskler olduğu belirtildi.
    
     Muhabir: Betül Abbak
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Meme Kanserinde Farkındalık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER