Memorial Diyarbakır Hastanesinde Op. Dr. Erkan

Memorial Diyarbakır Hastanesinde Op. Dr. Erkan Dalbaşı: Safra taşı olan hastaların ortalama yüzde 5inde safra kesesi kanseri görülebilmektedir


DİYARBAKIR (A.A) - Memorial Diyarbakır Hastanesinde Op. Dr. Erkan Dalbaşı, safra taşı olan hastaların ortalama yüzde 5inde safra kesesi kanseri görülebildiğini bildirdi.
     Dalbaşı, yaptığı açıklamada, safra kesesi hastalıklarının genel cerrahinin önemli hastalıkları arasında yer aldığını, özellikle safra kesesi taşlarının dikkate alınması gerektiğini belirtti.
     Karnın sağ üst tarafında hissedilen ağrıların, safra kesesi taşının habercisi olabileceğinden hiç vakit kaybetmeden uzman hekime başvurulması gerektiğini kaydeden Dalbaşı, safra kesesi taşlarının ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini vurguladı.
     Safra taşlarının orta yaşlı, beyaz tenli, obez ve çok doğum yapmış kadınlarda daha sık görüldüğünü anlatan Dalbaşı, safra kesesinde taş olan hastaların yüzde 30-40ında hastalığın belirtilerin görüldüğünü, hastalarda ani başlayan, şiddeti giderek artan 3-6 saat sonra yavaş yavaş azalan ağrıların olduğunu aktardı.
     Safra kesesi taşlarının görülme sıklığının toplumdan topluma, diyet alışkanlığına ve genetik yatkınlığa bağlı olarak değişiklik göstermekle beraber sık rastlanılan bir hastalık olduğunu ifade eden Dalbaşı, şöyle dedi:
     Özellikle kadınlarda ileri yaşlarda sıklığı artmaktadır. Safra taşı olan hastaların ortalama yüzde 5inde safra kesesi kanseri görülebilmektedir. Safra kesesi taşları ana safra kanalına düşerek orada tıkanıklık yapar ve bu tıkanma sarılık, pankreas iltihabı gibi daha ciddi komplikasyonlara yol açar. Safra yollarında sık sık tıkanma ya da uzun süren tıkanmalar veya iltihaplar olursa bir karaciğer hastalığı olan siroza dönüşebilir. Bundan dolayı karaciğer yetmezliği belirtileri vücutta şişmeler, karın şişliği, kanamalar görülebilir.
     Günümüzde safra kesesi taşlarının tedavisinin laparoskopik yöntemle rahatlıkla yapıldığını bildiren Dalbaşı, hiç iz kalmadan safra kesesi ameliyatı yapılabildiğini kaydetti.
     Ameliyat sonrası dönemde hastanın diyetine özen göstermesi gerektiğini dikkat çeken Dalbaşı, özellikle yağlı yiyeceklerden uzak durması, sindirimi zor olan yağda kızarmış yiyeceklerin azaltılması ya da kısıtlanmasının yararlı olacağını aktardı.
    
     Muhabir: Nurten Aslan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Memorial Diyarbakır Hastanesinde Op. Dr. Erkan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER