Menderes, Polatkan ve Zorlunun idam edilmesinin

Menderes, Polatkan ve Zorlunun idam edilmesinin 51inci yıl dönümü -AK Parti Kütahya Milletvekili, TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma ile Dışişleri komisyonları üyesi Bal: Cumhuriyet döneminin ilk darbesi olan 1960 darbesi, onun


KÜTAHYA (A.A) - AK Parti Kütahya Milletvekili, TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma ile Dışişleri komisyonları üyesi İdris Bal, Cumhuriyet döneminin ilk darbesi olan 1960 darbesinin, onun mağdurlarının, Kütahya milletvekili olan Başbakan Adnan Menderesin unutulmaması, ders alınması, hayırla yad edilmesi gerektiğini bildirdi.
     Bal, yaptığı yazılı açıklamada, 1956 seçimlerinde Kütahya milletvekili seçilen Adnan Menderesin, 27 Eylül 1960 darbesi olduğunda Kütahyada bulunduğunu ve burada tutuklanıp götürüldüğünü hatırlattı.
     Darbecilerin, 16 Eylül 1961de Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorluyu, bundan bir gün sonra da Menderesi idam ettiğini belirten Bal, şöyle devam etti:
     Darbe aslında sadece Menderes ve diğer seçilmişlere karşı yapılmamış, sağcısı solcusu, Müslümanı Gayrimüslimi ile tüm vatandaşlarımıza karşı yapılmış, vatandaşın iradesine saygısızlık hatta tecavüz edilmiş ve tüm vatandaşlarımız ekonomik, toplumsal güvenlik gibi birçok yönü olan bedeller ödemek zorunda kalmıştır. Öyle ise bu milli bir meseldir ve ne olursak olalım bu milli mesele karşısında omuz omuza milli bir duruş sergilemek zorundayız. Darbenin panzehiri, demokrat insandır. Ekmek, su gibi özgürlüklerine düşkün, halkı ve onun değerleriyle barışık, meşruiyetin kaynağı olarak kendi halkını gören, vizyoner, cesur insan tipi, darbenin panzehiridir. Bu insan tipinin oluşması, güçlenmesi, toplumsal bilinçlenmenin gerçekleşmesi için Cumhuriyet döneminin ilk darbesi olan 1960 darbesi, onun mağdurları, Kütahya milletvekili olan Başbakan Menderes unutulmamalı, ders alınmalı, hayırla yad edilmelidir.
    
     -Demokrat Parti Kütahya İl Başkanı Palangalı-
    
     Demokrat Parti (DP) Kütahya İl Başkanı Atila Palangalı da yaptığı yazılı açıklamada, Türk demokrasi tarihinin demokrasi şehitleri olarak tarihe yazılan DPnin Başbakanı, şehit Başvekil Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkanı, Türk milletinin ebediyen unutmayacağını, onların tarihler boyu rahmetle anılacağını ifade etti.
     Menderes, Polatkan ve Zorlunun, Türk milletinin tarihler boyu lanetle anacağı darbeciler tarafından idam edilerek şehit edildiği günün, Türk milletinin hüzünlü tarihlerinden biri olduğuna işaret eden Palangalı, şöyle devam etti:
     Milletin helal oylarıyla seçilen ve ülkeyi yöneten Menderesi milletin gönlünden söküp alamayacağını anlayan menhus zihniyet çirkin oyunlarını devreye sokmuş, 27 Mayıs 1960ta onun başbakan olduğu DPyi darbeyle devirerek, başta Menderesi Kütahya-da tutuklamışlar, akabinde birçok DPliyi toplayarak hapsetmişler, hapsetmekten de öte hem onlara hem ailelerine zulmetmişlerdir. Daha sonra, Menderes, Polatkan ve Zorlu, darbeciler tarafından idam edilerek şehit edilmiştir. Darbeci, demokrasiden hoşnut olmayan, millete değer vermeyen zihniyet hariç, Türk milleti Menderesi çok sever. Ancak Kütahyalılar olarak biz, Kütahya milletvekili seçilen ve Kütahyayı çok seven, Kütahyaya eserler bırakan Menderese sevgimiz çok daha anlamlıdır. Türkiye demokrasi tarihinin kara bir lekesi olan 16-17 Eylül tarihini hep hüzünle, darbecileri lanetle anarken, şehitlerimize olan sevgimiz hiç bitmeyecek ve onları hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Menderes, Polatkan ve Zorlunun idam edilmesinin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER