Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı: (3)

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı: (3) Bu sene ne kadar vergi ayarlaması yapılacağına bağlı olarak enflasyon da düşecek. Az yapılırsa, ciddi şekilde düşecek. Biraz daha fazla yaparsa o zaman daha az bir düşüş olacak ama enflasyon mu


KOCAELİ (A.A) - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Bu sene ne kadar vergi ayarlaması yapılacağına bağlı olarak enflasyon da düşecek. Az yapılırsa, ciddi şekilde düşecek. Biraz daha fazla yaparsa o zaman daha az bir düşüş olacak ama enflasyon muhakkak Ekim ayında düşecek ama biz Kasımın başında bunu görmüş olacağız dedi.
     Kocaeli Sanayi Odasının davetlisi olarak kente gelen Başçı, Kocaeli Ticaret Odası Toplantı Salonunda yaptığı konuşmada, dünyada pek çok Merkez Bankasında finansal istikrar maddesinin yer almadığını belirterek, bu maddenin yer almadığı ülkelerin bunu değiştirerek söz konusu maddeyi kanunlarına eklediğini söyledi.
     En son küresel krizden çıkarılan dersler sonucunda Amerikan Merkez Bankasına oldukça güçlü yetkiler verildiğini vurgulayan Başçı, Avrupada da benzer yasal düzenlemeler yapıldığını dile getirdi.
     Başçı, Türkiyede finansal istikrardan sorumlu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu, Hazine Müsteşarlığı, TMSF ve Merkez Bankasının bulunduğunu anlatarak, bu 5 kurumu bir araya getiren Finansal İstikrar Komitesinin bulunduğunu, Türkiyede herhangi bir sorunun gözükmediğini kaydetti.
     Fiyat ve finansal istikrarın önemini görmek için çok uzağa gitmeye gerek olmadığını dile getiren Başçı, Türkiyede kayıp 30 yıl vardır. Bu sürede Türkiye büyüdü ama yeterince hızlı büyüyemedi. Bunu Amerika Birleşik Devletleri kişi başı geliri ile Türkiyedeki kişi başı geliri karşılaştırarak rahatlıkla görebiliriz. 1973 yılında Amerikadaki kişi başı milli gelir ile Türkiyedeki milli gelir yüzde 19 seviyesindeydi. Fakat bu dönemin sonuna geldiğimizde, 2003 yılına baktığımızda yüzde 12ye düştü. Türkiye kalkınma açısından Amerikaya yaklaşacağına uzaklaştı. Bu arada 2 finansal kriz yaşandı. Bunların da etkisi var. Ama aynı zamanda gizli bir el büyümeden sürekli çalıyordu, o da enflasyon şeklinde konuştu.
     Başçı, uluslararası çalışmalara bakıldığında enflasyonda her 10 puanlık artışın büyümeden çeyrek puan eksilttiğinin görüldüğünü kaydederek, Türkiye, ne zaman enflasyon konusunda başarı sağladı, enflasyonu tek haneli seviyelere düşürmeye başladı ve mali disipline, finansal istikrara önem verdi, o zaman Türkiyenin Amerikaya oranı yüzde 12den yüzde 21e çıktı dedi.
    
     -Enflasyonun tek haneye inmesinin nedenleri
    
     Fiyat istikrarı ve finansal istikrara verilen önem sayesinde Türkiyede ciddi ilerlemelerin yaşandığını belirten Başçı, şöyle konuştu:
     Bu yeterli mi- Yeterli olmadığını görüyoruz. Türkiye çok daha iyisini yapabilir. Güney Koreye baktığımızda Türkiyenin altında bir noktadan, yüzde 10lar seviyesinden başlamış, bu gün geldiği nokta neredeyse yarısı, yüzde 47... Kore bunu nasıl başardı- Enflasyonu hiçbir zaman hortlatmamış, hiçbir zaman yükselmesine izin vermemiş. İstikrarı sağlamış. Türkiyede ise 30 yıl boyunca dalgalı ve yüksek enflasyon sürekli büyümeden törpülemiş ve işleri daha da kötüye götürmüş. Daha sonra, 2003 yılından sonra enflasyon tek haneye düşmüş. Enflasyonun tek haneye düşmesinin en temel iki nedeninden biri, Merkez Bankası bağımsızlığının kanunumuza girmesi, ikincisi de mali disiplindir. Finansal sektöre dikkat edince, bankaların aşırı risk almasını önleyince bu sonuç elde edildi.
     Başçı, Türkiyede enflasyonun bu derece yüksek ve dalgalı olmayarak yüzde 1 seviyesinde sabit olması durumunda bu günkü büyümenin, kişi başı büyümeden 1 ya da 2 puan daha büyük olacağını anlatarak, O zaman milli gelirimiz Amerikanın yüzde 30-31 seviyesine kadar gelirdi. Bu günkü fiyatlarla geçen yıl kişi başı yurt dışı hasıla 10 bin 500 dolarsa eğer, o enflasyonist kayıp 30 yılı yaşamasaydık 15 bin dolar rahatlıkla olabilirdi ifadesini kullandı.
     Yakın bir zamanda Küresel Rekabet Gücü Endeksi diye bir endeksin yayınlandığına dikkati çeken Başçı, Dünya Ekonomik Formunun yaptığı ve 144 ülkenin sıralandığı bu çalışmada, rekabet gücü en yüksek ülkenin İsviçre çıktığını, bunun dışında G-20 ülkelerinin de genelde ilk 20ye girdiğini söyledi.
     Başçı, Türkiyenin bu endekste ilk 20ye giremediğini hatırlatarak, Türkiyede, geçen yıl bir iyileşme yaşandı 59. sıradan 43. sıraya yükseldi. Madem G-20 üyesi ülkeyiz ilk 20de olmamız gerekir dedi.
    
     -Temkinli durmayı tercih ediyoruz
    
     Türkiyede enflasyondaki düşüşün yılın son çeyreğinde belirginleşeceğini tahmin ettiklerini ifade eden Başçı, geçen sene yüzde 3,5 civarında bir enflasyon olduğunu ancak bu durumun geçen sene büyük ölçüde yapılan zamlardan kaynaklandığını bildirdi.
     Başçı, bu sene ne kadar vergi ayarlaması yapılacağına bağlı olarak enflasyonun da düşeceğini vurgulayarak, Az yapılırsa, az bir etki yaparsa, ciddi şekilde düşecek. Biraz daha fazla yaparsa o zaman daha az bir düşüş olacak ama enflasyon muhakkak Ekim ayında düşecek ama biz Kasımın başında bunu görmüş olacağız diye konuştu.
     Enflasyonun biraz daha yüzde 5in üzerinde seyredecek olmasının fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruşu gerektirdiğini dile getiren Başçı, Bu ne demek- Biz 2 yönde de esneğiz, sıkılaştırmamış gerekirse sıkılaştıracağız, küresel şartlar bunu icap ettirirse sıkılaştırırız. Ekonomiye biraz destek vermek gerekirse biraz daha dizginleri gevşetebiliriz her iki yönde de imkanlarımız var. ama temkinli durmayı tercih ediyoruz dedi.
     Başçı, büyümenin yılın son çeyreğinden itibaren hız kazanması ve 2013 yılında potansiyeline yakın seyretmesini beklediklerini ifade ederek, bunun risklerinin bulunduğuna dikkati çekti.
     Yılın 4. çeyreğine gelindiğinde onun verilerinin 3 ay sonra yayınlanacağına dikkati çeken Başçı, o zaman son çeyrekten son çeyreğe 4 civarında büyüme beklediklerini kaydederek, Dolayısıyla o ikili rakamlara 2,5 gibi bir rakam gelir üçüncü çeyrek için ama sonra 4 hızla toparlar ondan sonra trend 4-5 arasında oturur diye düşünüyoruz ifadesini kullandı.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu-Şahin Oktay
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı: (3) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER