MESİAD Başkanı Akkurt Habur Sınır Kapısında

MESİAD Başkanı Akkurt Habur Sınır Kapısında incelemelerde bulundu


MERSİN (A.A) - Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akkurt Habur Sınır Kapısına giderek yaşanan sıkıntıları yerinde inceledi.
     MESİADdan yapılan yazılı açıklamaya göre, Akkurt, üyelerden ve bölgedeki ihracatçılardan aldıkları şikayetler doğrultusunda sorunları yerinde görmek ve dinlemek amacıyla Habur Sınır Kapısına gitti.
     Bölgeye gitmelerindeki amacın, kulaktan dolma bilgilerle kamuoyunu yanlış bilgilendirmekten kaçınıp objektif bir şekilde yaşananları gözler önüne sermek olduğunu ifade eden Akkurt, sınırda işleyişin neredeyse durma noktasına geldiğini, bu sebeple giriş çıkışların günler sürdüğünü ve bunun sonucunda ülke ticaretinin büyük zarar gördüğünü söyledi.
     Akkurt, kapıda 27 kilometre sağ şeritte yan yana 3 sıra halinde tır kuyruğu oluştuğunu ve zaman zaman sol şeritte de bu kuyrukların devam ettiğini gözlemlediklerini dile getirerek, şunları kaydetti;
     Tır şoförleriyle yaptığımız sohbette sınırdan geçişin bazen 3 bazen de 4 gün sürdüğünü söylediler. Buna bağlı olarak büyük sıkıntılar çektiklerini ifade ettiler. Ayrıca daha önce yaş meyve sebze, et ve süt ürünlerinde öncelikli geçiş hakkı olduğunu, fakat bir süredir Şırnak Valiliğinin emriyle bu geçiş üstünlüğünün de kaldırıldığını ve bundan dolayı da bu ürünlerin bozulma riskiyle karşı karşıya kaldıklarını belirttiler. Bu bekleme süresi içerisinde soğutucularını açık bırakmak zorunda kaldıkları için mazotlarının bittiğini, mazot doldurmak için kuyruktan çıkarlarsa trafik cezası yediklerini, bundan dolayı, içinde ne olduğu bilmedikleri mazotları bidonla satın almak zorunda kaldıklarını ve birçok aracında bu mazotlardan dolayı arızalandığını söylediler. Hem Türk hem de Irak kapılarında yaptığımız incelemelerde kapıların tamamının açık olmadığını, personellerin yetersiz olduğunu gördük. Irak tarafındaki yığılmanın nedeni sorduğumuzda, Türk tarafı bizden beşer beşer araç göndermemizi istiyor, onlardan ikinci bir haber gelmeden yeni araç gönderemiyoruz ifadesini kullandılar. Türk tarafıyla yaptığımız görüşmede Kaçakçılık ve güvenlik sebebiyle aramaların büyük titizlikle yapmak zorunda olduklarından, mevcut gecikmelerin yaşandığını ifade ettiler.
     Sınırda yaşanan bu olumsuz gelişmelerden ve aksayan işleyişten kurtulmanın, Habur Sınır Kapısında çalışan personelin artması ve tüm kapıların açık hale getirilmesinden geçtiğini savunan Akkurt, şöyle devam etti:
     Son aylarda Suriyedeki olaylardan dolayı bölgemiz ekonomisi büyük sıkıntı yaşamaktadır. Tüm bu mevcut sorunlar bölgemiz ekonomisini darboğaza sokmakla beraber, Türkiye ihracatının beklenen rakamlara ulaşmasında sorun yaratacağı aşikardır. Habur Sınır Kapısında, kaçakçılık ve güvenlik açışından titizlikle aramaların yapılması doğaldır. Ancak, bildiğiniz gibi Suriye-deki olaylardan dolayı, orta doğuya çıkış kapımız olan Suriyedeki güvenlik kapılarının kapatılması veya güvensiz geçişten dolayı ihracatçılar tarafından o kapıların kullanılamaması, söz konusu. Ro-Ro taşımacılığındaki varış sürelerinin çok uzun olması sebebiyle yaş meyve sebze, et ve süt ürünleri için elverişsiz olması ve sefer sayılarının yetersiz kalması, dolayısıyla bölgemiz ihracatçılarını tek çıkış kapısı olan Habur Sınır Kapısına yöneltmektedir. Oluşan yığılmaların önlenmesi ve için Habur Sınır kapılarının tamamının kullanılması ve bu kapılarda personel sayısının çoğaltılması, bozulacak malların bulunduğu tırlara geçiş üstünlüğü verilmesi, burada yaşanan sorunları geçici de olsa azaltacaktır.
    
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber MESİAD Başkanı Akkurt Habur Sınır Kapısında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER