Mevlananın 739. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası

Mevlananın 739. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri -Törenler, 7 Aralıkta Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğünün de katılımıyla yapılacak Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü ile başlayacak -Mevlananın ebedi aleme göçtüğü gece ol


KONYA (A.A) - Mevlananın 739. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, 7 Aralıkta Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğünün de katılımıyla gerçekleştirilecek Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü ile başlayacak.
     Konyada çok sayıda kurum ve kuruluşun işbirliğinde gerçekleştirilecek törenlerin ilk gününde, 7 Aralık Cuma günü, Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Müziği Topluluğu eşliğinde, Alaaddin Tepesinden Mevlanaya kadar yürüyüş gerçekleştirilecek.
     Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşünün sonunda Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü, konser verecek.
     Açılış günü öğleden sonra ise Mevlana Müzesinde çocuk semazenler, Mevlana Müzesinde sema yapacak. Ayrıca programın devamında, bir Mevlevi geleneği olarak Mevlananın müzedeki sandukası başında Gülbang duası okunacak.
     Akşam ise Mevlana Kültür Merkezinde, 6. Uluslararası Konya Dünya İnançları ve Köprüler isimli fotoğraf yarışmasının ödül töreni gerçekleştirilecek. Ardından 31 ayrı fotoğraf, resim, el sanatları ve kitap sergisi açılacak.
     Törenler kapsamında yapılacak Mevlana Araştırmacıları Çalıştayı ve çok sayıda konferans, Mevlana ve Mevlevilike ilgi duyanlarca yakından takip edilecek.
    
     -Sema törenleri-
    
     Etkinlerde, 7-17 Aralık tarihleri arasında, ilk gün hariç, her gün 2 kez düzenlenecek sema (Ayin-i Şerif) törenleri, Türkçe ve İngilizce Mesnevi dersleri ile başlayacak.
     Ahmet Özhanın genel sanat yönetmenliği ve solistliğini yaptığı Türk Tasavvuf Müziği Konserinin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu üyelerince, sema gösterisi sunulacak. Bu yılki sema ayinleri, 2012nin UNESCO tarafından Itri Yılı ilan edilmesi nedeniyle, Buhurizade Mustafa Itri Efendinin Segah Ayin-i Şerifi eşliğinde yapılacak.
     Mevlananın ebedi aleme göçtüğü gece olan 17 Aralıktaki Şeb-i Arus (Düğün Gecesi) törenine ise Türkiyenin yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinden devlet adamları, sanatçılar, bilim adamları ve Mevlana dostları katılacak.
    
     Muhabir: Murat Aslan
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Mevlananın 739. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER