Mikro krediyle kendi işlerinin patronu oldular

Mikro krediyle kendi işlerinin patronu oldular -Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfınca kurulan Mikro Ekonomik Destek İşletmesi, Sakaryada 8 yılda girişimcilik ruhu olan 4 bine yakın kadını iş sahibi yaptı -MAYA Sakarya Sorumlusu Gümü


SAKARYA (A.A) - Salih Eren / Enes Duran - Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfınca kurulan Mikro Ekonomik Destek İşletmesi (MAYA), Sakaryada 8 yılda girişimcilik ruhu olan 4 bine yakın kadını mikro kredilerle iş sahibi yaptı.
     İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Eskişehirde faaliyet gösteren vakıfta toplanan bağışlar ile oluşturulan havuzda, iş kurmak isteyen girişimci kadınlara 100 ila 2 bin 500 lira arasında kredi desteği sağlanıyor.
     Sakaryada 2005 yılından itibaren faaliyet gösteren birim aracılığıyla 4 bine yakın kadın iş sahibi oldu.
     MAYA Sakarya Sorumlusu Neslin Gümüş, AA muhabirine 2005 yılında Sakaryada kurulan birim aracılığıyla iş fikri olan kadınlara kredi desteği verdiklerini söyledi.
     İş yapmak isteyen veya iş yapan her kadın bizden kredi kullanabilir diyen Gümüş, tek şartlarının krediyi almak isteyen kişinin çalışıp para kazanması olduğunu anlattı.
     Herkese kredi vermediklerine dikkati çeken Gümüş, telefonla ya da şahsen başvuru aldıklarını belirterek, başvuru yapan kadınlarla belirttikleri adreste yüz yüze görüştüklerini ifade etti.
     Hedef kitlelerini küçük paralara ihtiyacı olan girişimci kadınların oluşturduğunu dile getiren Gümüş, Kredi almak isteyenleri kredi öncesinde en az üç kez ziyaret etmiş oluyoruz. Bize söylediği işi yapıp yapmadığını gözlemliyoruz. İkna olduğumuzda kredi veriyoruz ama iş yapmayacaksa böyle bir gözlemimiz varsa zaten kredi vermiyoruz. Kuralımız, koşulumuz olmazsa olmazımız iş yapıyor olmasıdır diye konuştu.
     Kadınların ödeme güçlerine göre kredi miktarına karar verdiklerini anlatan Gümüş, 4-12 ay arasında taksitlendirme yaptıklarını ifade etti.
     Gümüş, ödeme durumu olmayan kişilerle konuştuklarını vurgulayarak, Krediyi alıp ödeyemeyenlere yaptırımımız bir daha kredi vermemek oluyor. Sakaryada 6 bin kişi ile görüşüp yaklaşık 4 bin kişiye kredi sağladık. 100 lira ile 2 bin 500 lira civarında kredi kullandırıyoruz şeklinde konuştu.
    
     -Mikro krediyle kendi işlerinin patronu oldular-
    
     Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfının kurduğu kadın ve çocuk merkezinde 6 yıl kooperatif başkanı olarak görev yaptığına dikkati çeken Fatma Yılmaz Abuç, araştırmalarının ardından mikro kredi desteğiyle tanıştığını anlattı.
     Kredi için 2 arkadaşıyla vakfa başvurduklarını dile getiren Abuç, 2 makine aldım, tekstil işine başladım. Önce mahalle terziliği yaptım, siparişlere göre dikim yaptım. Daha sonra işimi geliştirmek için tekrar kredi başvurusu yaptım ve 2 makine daha aldım. Başladığımız gibi 3 arkadaşımla tekstil işinde fason olarak çalışmaya devam ediyorum dedi.
     Abuç, kendine güvenen kadınların fırsatı değerlendirmesi gerektiğini belirterek, evde oturan kadınların MAYA gibi kuruluşlara başvurması gerektiğini bildirdi.
     Adapazarında 10 yıldır kuaförlük yapan Kadriye İçöz ise işe ilk başladığında hiçbir şeyinin olmadığını, esnaf arkadaşının tavsiyesiyle MAYAya başvurduğunu söyledi.
     İlk aşamada 2 bin lira kredi aldığını anlatan İçöz, şöyle konuştu:
     Aldığımız malzemelerle çalışmaya başladım. 4 ay sonra krediyi ödeyip, işi büyütmek ve malzeme almak için tekrar 2 bin 500 lira kredi çektim. 6 ay sonra krediyi kapatıp tekrar çektim. 3 kredimi de çalışıp peşin para ile kapattım. İşlerimiz yazın hareketli, gelin başı falan yapıyoruz. Her kadın ayakta durmalı, üretken olmalı diye düşünüyorum.
    
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Mikro krediyle kendi işlerinin patronu oldular Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER