Mikrodalga fırının bilinçsiz kullanımı katarakta neden

Mikrodalga fırının bilinçsiz kullanımı katarakta neden oluyor -SDÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çömlekçi: -Mikrodalga fırından sızan enerji, gözün değişik tabakaları üzerinde ısı birikimine bağlı olarak katarakt oluşumunu başlatabilir


ISPARTA (A.A) - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Elektronik Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Çömlekçi, mikrodalga fırından sıza enerjinin, gözün değişik tabakaları üzerinde ısı birikimine yol açarak katarakt oluşumunu başlatabileceğine dikkati çekti.
     Doç. Dr. Selçuk Çömlekçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, mikrodalga fırınların önünde siyah bir çerçeve bulunduğunu, bunun da mikrodalga fırınların çalıştığı sırada yayılan enerjinin dışarı ulaşmasını engellediğini kaydetti.
     Söz konusu çerçevenin zamanla işlevini belirten Doç. Dr. Çömlekçi, Bu, koruma işlemini yeterince yapmadığı anlamına gelmektedir. Kullanıcıların buna dikkat etmesi gerekir. En ufak bir bozulma durumunda fırının mutlaka değişmesi gerekir dedi.
     Yaptıkları ölçümlerde siyah çerçevenin işlevini yitirmesinin ardından sızan enerjinin bazı olumsuzluklara neden olduğunu tespit ettiklerine değinen Çömlekçi, Mikrodalga fırından sızan enerji, gözün değişik tabakaları üzerinde ısı birikimine bağlı olarak katarakt oluşumunu başlatabilir diye konuştu.
     Gelişmiş ülkelerde mikrodalga fırınların baş mesafesinden yüksek bir yerde bulunmasına özen gösterildiğini vurgulayan Çömlekçi, bu anlayışın henüz Türkiyede oluşmadığını kaydetti. Mikrodalga fırının göz mesafesinin üzerinde bulunmasını önerdiklerini belirten Selçuk Çömlekçi, Bu yer buzdolabının üzeri olabilir. Fırın, çalışırken onun karşısında bulunmamamız gerekir. İşimiz bittikten sonra yanına çıkıp, kapağını açmakta hiç bir mahsur yok. Çalışırken, yanına çocukların dolaşması, bakması sakıncalıdır diye konuştu.
    
     Muhabir: Murat Yolcu / Güç Gönel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Mikrodalga fırının bilinçsiz kullanımı katarakta neden Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER