Milli mücadele dönemi ilk kadın mitinginin

Milli mücadele dönemi ilk kadın mitinginin 93. yıl dönümü


KASTAMONU (A.A) - Milli mücadele dönemi ilk kadın mitinginin 93. yıl dönümü dolayısıyla, anma töreni düzenlendi.
     10 Aralık Kastamonu Kadın Platformu Derneği tarafından Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törende, Kastamonudaki kadın dernekleri ve kuruluşları tarafından Atatürk Anıtına çelenk konuldu.
     Dernek Başkanı Ferhan Çelen, törende yaptığı konuşmada, 1. Dünya Savaşının ardından 1919 yılında Kastamonuda Müdafaa-i Hukuk cemiyetinin kurulduğunu belirterek, cemiyet yararına gösterilecek bir filmin biletlerini satmak üzere Kastamonulu kadınlardan oluşturulan komitenin, daha sonra ülkenin yabancılar tarafından işgalini ve yapılan vahşeti protesto etmek maksadıyla kadın mitingi yapılmasını planladığını söyledi.
     Çelen, 10 Aralık 1919 Çarşamba günü Darulmuallimat (Kız Öğretmen Okulu) bahçesinde düzenlenen mitinge 3 binden fazla Kastamonulu kadının bir araya gelerek, ülkenin işgalini ve yapılan insanlık dışı vahşetleri protesto ettiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:
     Miting tertip heyeti Başkanı Zekiye Hanım, yaptığı kısa ve ateşli konuşmada işgalleri ve yapılan vahşetleri şiddetle kınamış ve gerekirse vatanı kurtarmak için kendilerinin de cepheye gideceğini ifade etmiştir. Seslerini duyurmak için de padişaha, sadrazama, İngiltere kraliçesine, ABD Başkanı Wilsonun eşine, Fransa Cumhurbaşkanının eşine telgraf çekilmiştir. Kastamonulu kadınların kültür seviyelerinin yüksekliği de bu miting de kendini göstermiştir. Bugün Kastamonulu hanımlar için olduğu kadar ülkemiz kadınları açısından bir şeref günüdür.
     Konuşmanın ardından, törene katılan Vali Erdoğan Bektaşın eşi Esma Bektaş ve kadınlar, Şerife Bacı Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
    
     Muhabir: Sinan Özmüş
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Milli mücadele dönemi ilk kadın mitinginin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER