Minik Utkunun kalbi Meleke yaşam verdi

Minik Utkunun kalbi Meleke yaşam verdi -Adanada tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 6 yaşındaki Utku Yücelin bağışlanan kalbi, Türkiyenin yapay kalpli en küçük hastası Melek Özcana nakledildi -DEÜ Tıp Fakültesi


İZMİR (A.A) - Adanada tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 6 yaşındaki Utku Yücelin bağışlanan kalbi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen operasyonla Türkiyenin yapay kalp cihazı bağlanmış en küçük hastası Melek Özcana nakledildi.
     DEÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztekin Oto, düzenlediği basın toplantısında, Yücelin bağışlanan kalbinin, doğuştan kalp kası bozulması ve yetmezliği nedeniyle organ bekleyen 2,5 yaşındaki Melek Özcana başarılı bir operasyonla nakledildiğini söyledi.
     Melek Özcana iki yıl önce yapay kalp taktıklarını ifade eden Prof. Dr. Oto, Melek, 7 kilogram iken yapay kalp taktığımız hastaydı. Bu yapay kalple iki yıl yaşatabildik. Bu arada da organ bulunamadı maalesef. Adanadan bulunan bu organla yapay kalbi çıkartıp, yerine yeni kalbi naklettik. Son derece güç bir ameliyattı ancak hiç sorunumuz olmadı dedi.
     Uyanık halde olan Özcanın, yapay solunum cihazından ayrıldığını ifade eden Prof. Dr. Oto, şöyle konuştu:
     Bundan sonra kalp nakli hastalarında olağan tedavi süreci olan enfeksiyon ve doku reddinin dengelenmesi için ilaçların ayarlanması süreci başlıyor. Hastamız gayet iyi durumda. Yaş itibarıyla Meleke daha önceden yapay kalbin takılmış olması işi güçleştiriyordu. Normalde 7 kilogramken Avrupada da sayılı yapay kalp girişimlerinden birisiydi. Son iki yılda iki kere yapay kalbin dış cihazının ünitelerini pıhtı nedeniyle değiştirmek zorunda kalmıştık. Son günlerde de artık problem yaratma aşamasındaydı. Son raddede bu kalp bulundu diyebiliriz. Yaş itibarıyla çocuk 2 yıl içerisinde 7 kilodan 12 kiloya geldi. Melek, Türkiyede yapay kalp takılan en küçük hastaydı. Meleke nakil yapılalı henüz bir gün bile dolmadı ve yapay solunum aletinden ayrılmış durumda ve böbrek fonksiyonları gayet iyi. Nakil, 90 dakikada tamamlandı. Meleki iyi bir yaşam kalitesi bekliyor.
     DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas ise DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin kalp nakli ruhsatının Sağlık Bakanlığınca askıya alındığını, ancak acil kalp nakli bekleyen iki vaka dolayısıyla sınırlı izne tabii olduklarını belirterek, Çok deneyimli bir ekibimizin bulunduğu göz önünde tutularak Sağlık Bakanlığının konuyu yeniden değerlendirileceğini düşünüyorum dedi.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Minik Utkunun kalbi Meleke yaşam verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER