MŞÜden Kürtçe eğitime destek

MŞÜden Kürtçe eğitime destek -Rektör Prof. Dr. İnanç: -Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın açıkladığı Kürtçe seçmeli derse katkı sunmaya hazırız


MUŞ (A.A) - Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın açıkladığı Kürtçe seçmeli derse katkı sunmaya hazırız dedi.
     İnanç, gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversitenin 20 yıllık gelişim planı çerçevesinde, 2010 yılında Türkiyede ilk defa 4 yıllık lisans programı olarak Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünü açtıklarını anımsattı.
     İnanç, üniversitenin 20 yıllık gelişim planının 2009 yılında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından onaylandığını bildirerek, şöyle konuştu:
     Gelişim planında lisans programı olarak Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açmak istedik. 2010 yılında Türkiyede ilk defa 4 yıllık lisans programı olarak Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünü açtık. O günden bugüne bölümde akademik yapılanmaya çalıştık. Bu bağlamda bir profesör ve TRT 6dan bir öğretim görevlisini akademik kadromuza dahil ettik. Eş zamanlı olarak Kürtçe seçmeli dersler açtık. Bu bölümü, üniversitenin tüm birimlerindeki programlardan öğrencilerin alabileceği tarzda açtık. İlk açtığımız yıl Kürtçe seçmeli derse 350den fazla öğrenci katıldı. Bu dönem 162 öğrenci Kürtçe seçmeli ders aldı.
    
     -Bölüm 2 ana omurga üzerine kuruldu
    
     Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünü, Kurmanci ve Sorani olmak üzere 2 ana omurga üzerine kurduklarını belirten İnanç, bölümde Zazaca eğitime de başlandığını ifade etti.
     Başbakanın açıklamalarını yerinde ve olumlu bulduğunu kaydeden İnanç, toplumun taleplerine veya sorunlarına sırt çevirerek sorunların çözülemeyeceğini belirtti.
     İnanç, dil öğrenmenin, ana dili öğrenmenin, ana sütü gibi bir hak ve helal olduğuna inandığını bildirerek, bunun sosyal sorumluluk noktasında, devlet eliyle yerine getirilmesinin ayrı bir önem taşıdığını dile getirdi.
     Milli Eğitim Bakanlığından talep gelmesi halinde, üniversite olarak bu gelişime katkı sunmaya hazır olduklarını söyleyen İnanç, şunları kaydetti:
     İhtiyaç duyulursa, yaz tatili boyunca öğretim elemanlarından fedakarlık talep ederek, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki öğretmenlere sertifika ve Kürtçe ders vermemiz söz konusu olabilir. Eylül ayında öğrencilere açtığımız Kürtçe derslerin benzerini, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ihtiyaç duyulan öğretmenlere de açabiliriz. Bu dersleri verecek düzeyde, kitabi anlamda Kürtçeyi yazabilen, okuyabilen, anlayabilen öğretmen sayımız çok fazla değil. Belki Kürtçe halk dili olarak konuşuluyor ve çok iyi anlaşılıyor olabilir. Ama kitabi anlamda farklı. Bu nedenle Kürtçe bilip de dil bilgisini kitabi seviyeye çıkaracak öğretmenlere ihtiyaç olacaktır. Biz öğretmenleri yetiştiririz.
    
     Muhabir: Sabri Yıldırım / Berin Çetin
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber MŞÜden Kürtçe eğitime destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER