MTSO Başkanı Aşut:

MTSO Başkanı Aşut: Sektörler eskisinden çok üretiyor, ancak gittikçe azalan bir kazanç var


MERSİN (A.A) - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, sektörlerin eskisinden çok ürettiğini, ancak gittikçe azalan bir kazanç olduğunu bildirdi.
     Aşut, yazılı açıklamasında, ihracat ve büyüme rakamlarının, birçok sektörde üretimin, ihracatın ve satışların arttığını, buna karşın kazançların azaldığını gösterdiğini belirtti.
     Bu değer kaybının ekonomide ele alınması gereken en önemli konu olduğuna işaret eden Aşut, ihracat ve büyüme rakamlarının yüzleri güldürmesine karşın, değer bazında ciddi bir erime olduğunu ifade etti.
     Aşut, bunun sürdürülebilir bir süreç olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Sektörler eskisinden çok üretiyor, ancak gittikçe azalan bir kazanç var. Son açıklanan İSO 500 listesinde zarar eden şirket sayısı 66dan 120ye çıkmış. Yani, Türkiyenin en büyük 120 şirketi zarar ediyor. Bahsedilen firmalar üretimini ve ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 18 arttırırken, istihdamı da yükseltmiş. Peki, nasıl oluyor da zarar ediyorlar. Türkiye bir kilo ihracattan 1 dolar 23 sent, Almanya ise 4 dolardan fazla kazanıyor. Aynı kalitede ürün üretiyoruz. Fakat Almanya bizden neredeyse 4 kat daha fazla kazanıyor.
     Fakat çözüm bellidir. Türkiye, orta teknolojili bir ülke olmaktan sıyrılmalıdır. Yıllardır özel sektör olarak ifade ettiğimiz şeyler son zamanlarda hükümet tarafından ciddiye alınmış ve sonuçta ortak bir akılla kapsamlı bir üretim, ihracat ve sanayi stratejimiz oluşmuştur. Bu stratejiler markalaşmayı, inovasyonu, Ar-Geyi, yüksek teknolojili üretimi öne çıkartmaktadır. Teorik olarak mükemmel olan bu stratejiler, artık pratiğe dökülmeli ve girişimci bu anlayış düzeyine getirilmelidir.
    
     -Projeler bir yerlerde bekletiliyor-
    
     Aşut, Çukurova ve Mersinin dünyayı besleyecek potansiyele sahip olduğunu, buna karşın hala bir tarım-gıda teknoparkı bulunmadığın belirtti.
     Bu konuda hazırladıkları projenin yıllardır bir yerlerde bekletildiğini öne süren Aşut, açıklamasında şöyle devam etti:
     Lojistikte jeopolitik olarak bir geçiş ülkesiyiz ve kıtalar arası köprüyüz. 500 milyar dolarlık ihracat hedefimiz ve bunun yaratacağı milyonlarca tonluk bir yük var. Ancak, ne yazık ki Türkiyenin en büyük ikinci limanına sahip olan, Türkiyenin İstanbuldan sonra en büyük dış ticaret kenti olan ve önemli üretim merkezlerini dünya ile buluşturan Mersinde hala bir lojistik merkez yok. Yıllar önce kent dinamikleri ve sektör temsilcileri ile tasarladığımız, yerini aldığımız, projelerini hazırladığımız ve devletten maddi bir destek beklemediğimiz Mersin Lojistik Merkez projemiz bir yerlerde bekletiliyor.
     Bu durumu Türkiyenin zenginliğini bir yerlerde bekletmek olarak niteleyen Aşut, İş dünyası olarak devletimizin koyduğu ekonomik hedefleri destekliyor ve cari açığın bir kader olmadığına inanıyoruz. Bu açığı değil kapatmak, girişimcimizin gücü ile cari fazla bile vereceğimize inanıyoruz. Yeter ki, verimliliği, katma değeri ve yüksek teknolojili üretimi hedefleyen projelerimizin önü açılsın ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Veli Gürgah
     Yayıncı: Ali Güreli
<< Önceki Haber MTSO Başkanı Aşut: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER