Mübadil torunları atalarının topraklarını ziyaret etti

Mübadil torunları atalarının topraklarını ziyaret etti


AYDIN (A.A) - Mübadele yıllarında Didime yerleştirilenlerin torunlarından oluşan 36 kişilik grup, yıllar sonra Yunanistan ve Makedonyada atalarının yaşadığı toprakları ziyaret etti.
     Didim Rumeli Kültürün Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muharrem Bilgin öncülüğünde bir araya gelen grubun 6 günlük ziyaretlerinin ilk durağı Yunanistanın Kavala kentine bağlı Kuçkar ve Devekıran oldu.
     Atalarının mübadele öncesi yaşadığı şehirleri gezen Didimliler, geçmiş izlerini taşıyan mekanları ziyaret edip rehber aracılığıyla bilgi edindi. Grup Yunanistan gezisinin ardından Makedonyada ziyaretlerde bulundu.
     Dernek Başkanı Muharrem Bilgin, ilk olarak atalarının doğup yaşadığı yer olan Kuçkar ve Devekıran köylerini gezdiklerini, ilgi ve merak konusu köylerde geçmişin izlerini aradıklarını kaydetti
     Bilgin, "Bu ziyaret duygusal anlara da sahne oldu ama bir gerçek var ki Yunanistan, Türklerden kalan tarihi eser ne varsa, bırakın bakım yapmayı kafasından silmiş, yani çok yer talan edilmiş. Az da olsa görebileceğimiz yerler bulduk, bu tesellimiz oldu. Bunun dışında Gümülcine, Dedeağaç, İskeçe, Kavala, Drama, Selanik, Fılorina ve Edesa kentlerini gezdik. Güzel bir gezi oldu" diye konuştu.
     Yunanistan gezisinin ardından Makedonyaya gittiklerini anımsatarak burada Üsküp, Bitova, Ohri ve Manastırı dolaştıklarını anlatan Bilgin, "Üsküp de tamamen bir Türk kenti, şehirde birçok yapı ayakta ama fakir bir ülke. Manastırda Atatürkün okuduğu okul bir müze olarak hizmet veriyor" dedi.
    
     Muhabir: Bahri Aşık / Suat Deniz
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Mübadil torunları atalarının topraklarını ziyaret etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER