Mülteci Afgan ailelerin yaşam mücadelesi

Mülteci Afgan ailelerin yaşam mücadelesi -Ülkelerinden kaçarak Türkiyeye sığınan 23 kişi, Mardinde yeni bir hayat kurmak için yetkililerden destek bekliyor


MARDİN (A.A) - Afganistandan kaçarak Türkiyeye sığınan 23 kişi, Mardinde yeni bir hayat kurmak için yetkililerden destek bekliyor.
     Vanda bir süre mülteci geçici barınma yerlerinde kaldıktan sonra, aldıkları sevk kağıdıyla dün Mardine gelen Afgan Hasanzade, Kulibek ve Kadiri aileleri, yeni bir hayat kurmak istiyor.
     Mardine gelerek Valilik yanındaki Adliye Parkında beklemeye başlayan Afganlılardan Muhammet Asıf Hasanzade, gazetecilere yaptığı açıklamada, 7 oğlu ve eşi ile birlikte, 29 yıldır mülteci kamplarında zor şartlar altında yaşamalarını sürdürdüklerini kaydetti.
     Pakistan ve İrandaki mülteci kamplarında kaldıklarını ifade eden Hasanzade, şunları söyledi:
     İran bizi Afganistana geri gönderdi. Orada düşmanlarımız var. Ben savaşta gözlerimi kaybettim. İki kardeşimi ve annemi kaybettim. Ailemden 3 şehit verdim. Burada 9 kişilik bir aileyiz. 3 oğlum da İranda. Onlara evli oldukları için İranda kalma izni verildi. Bir süre Mardinde yaşamak istiyoruz. Yeni bir ev ve düzen için destek bekliyoruz. Daha sonra çocuklarımın daha iyi eğitim almaları için Kanadaya gitmek istiyorum. Türkiyeden de bu süre içinde bizi himaye etmelerini, çocuklarımızı okula göndermeleri ve destek olmalarını istiyoruz.
    
     -Taliban iki oğlumu intihar eylemleri için istedi-
    
     Talibana bağlı bir örgütün iki oğlunu intihar eylemlerinde kullanmak için kendilerinden dilekçeyle istediğini savunan Hasanzade, Pakistana yerleştiğimizde düşmanlarımız gelip bizi buldu. O yüzden Pakistandan İrana kaçtık. İran da geçen yıl bizi Afganistana gönderdi. Orada bize bir dilekçe verildi. İki oğlumu benden istediler. Oğullarımı vermediğim takdirde 100 bin dolar istediler. Oradan kaçtım. Hepsinin bende belgesi var diye konuştu.
    
     -Sadece çocuklarımızın eğitim görmesini istiyoruz-
    
     Fazıl Ahmet Kulibek de eşi ve çocuklarıyla önce Vana, oradan da Mardine geldiklerini, Türkiyeye okul çağındaki çocuklarının iyi bir eğitim almaları için geldiklerini söyledi.
     Afganistanda sürekli patlamalar ve intihar eylemlerinin yaşandığını, birçok yakınını orada kaybettiğini dile getiren Kulibek, şöyle konuştu:
     Afganistanda sürekli olaylar, intihar eylemleri oluyor. Çocuklarımız okuyamıyordu, okullar kapalıydı. Pazarda bir patlamada 200 kişi öldü. Taliban gençlerimizi alıyor ve götürüyor. Medresede onlara mayın yerleştiriyor. Savaşa götürüyor. Birçok yakınımı kaybettim. Okul çağında 3 tane çocuğum var. Bizim dinimiz toprağımız bir. Özbek asıllıyız. Biz Türkiyeden başka yere de gitmek istemiyoruz. Burada sadece çocuklarımızın eğitim görmesini istiyoruz.
     Özbek asıllı Metin Kadiri ise Kulibek ailesi ile Vanda karşılaştıklarını, aynı kaderi paylaştıklarını ve İslam ülkesi Türkiyeden destek beklediklerini kaydetti.
     Öte yandan yetkililer, ailelere Mardin Valiliğince gereken yardımın verileceğini bildirdi.
    
     Muhabir: Abdulhalim Çelik-İbrahim Sincar/Şengül Oymak
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Mülteci Afgan ailelerin yaşam mücadelesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER