Munzur Vadisinde yapımı planlanan baraj ve

Munzur Vadisinde yapımı planlanan baraj ve HESler -Danıştay 13. Dairesinin, vadiye yapılması planlanan 1 baraj ve 2 HES için EPDKnın bir firmaya verdiği elektrik üretim lisansının iptalini kararlaştırdığı bildirildi (Fotoğra


TUNCELİ (A.A) - Danıştay 13. Dairesinin, Tunceli Munzur Vadisine yapılması planlanan 1 baraj ve 2 Hidroelektrik Santrali (HES) için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) bir firmaya verdiği elektrik üretim lisansının iptalini kararlaştırdığı bildirildi.
     Tunceli Barosu avukatlarından Barış Yıldırım, Belediye Konferans Salonunda düzenlediği basın toplantısında, Bakanlar Kurulu kararıyla 1971 yılında milli park olarak ilan edilen Munzur Vadisinin, Tunceli ve ülke açısından önemine dikkati çekti.
     Vadide 4 baraj ve 5 HES yapılması planlandığını ifade eden Yıldırım, bu kapsamda EPDKnın 1 baraj ve 2 HES için bir firmaya 28 Ocak 2010 tarihinde verdiği üretim lisansının yürütmesinin durdurulması ve iptali amacıyla 22 Mart 2010da Danıştayda dava açtığını anımsattı.
     Danıştayın verdiği karar neticesinde, barajın ve HESlerin yapımının durdurulduğunu hatırlatan Yıldırım, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun bahse konu barajın ve HESlerin inşası için mutlak surette Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin işletilmesi gerektiğine karar verdiğini ifade ederek, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kararı Munzur Vadisinde yapımı kararlaştırılan diğer baraj ve HESler için de ÇED yönünden emsal nitelikte bir karardı dedi.
     Yargılama süreci sonunda, Danıştay 13. Dairesinin, 1 baraj ve 2 HES için EPDKnın bir firmaya verdiği elektrik üretim lisansının iptaline karar verdiğini bildiren avukat Yıldırım, Danıştay kararının 7 Haziranda kendisine tebliğ edildiğini kaydetti.
     Munzur Vadisinde yapımı kararlaştırılan baraj ve HESler için ÇED sürecinin işletilmediğini öne süren Yıldırım, Munzur Vadisi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planının da henüz onaylanmadığını ifade etti.
     Vadide yapımı kararlaştırılan baraj ve HESler için Üstün Kamu Yararı Kararı alındığını belirten Yıldırım, Karara karşı yürütmesinin durdurulması ve iptal talebiyle 19 Aralık 2011 tarihinde açtığımız dava devam etmektedir diye konuştu.
    
     Muhabir: Haydar Toprakçı
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Munzur Vadisinde yapımı planlanan baraj ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER