MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu

MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu İstişare Toplantısı -AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu: En önemli meselelerimizden biri yenilenebilir enerji kaynaklarını sistemimize entegre etme çabasıdır -Türkiye enerji açısından çok


MARDİN (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, En önemli meselelerimizden biri yenilenebilir enerji kaynaklarını sistemimize entegre etme çabasıdır dedi.
     Soylu, Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şubesince Erdoba Elegance Otelinde düzenlenen Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısında yaptığı konuşmada, dünyanın 21 ve 22inci yüzyılın şekilleneceği yepyeni bir dönüşüm içerisinde olduğunu, Türkiye ve dünyanın geleceğiyle ilgili birçok meselenin şekilleneceğini söyledi.
     Bugün üretilen yeni teknolojilerin tamamının enerjiye ihtiyaç duyduğunu, bu nedenle yenilenebilir enerjinin çok önemli olduğunu ifade eden Soylu, 1940larda icat edilen bilgisayar, bugün dünyada yepyeni bir dönemin önünü açmıştır. Dün evimizde bilgisayar yoktu. Milli Eğitim Bakanlığınca bir milyon öğrenciye bilgisayar dağıtıldı. Yarın Fatih Projesi ile 1,4 milyar civarında maliyetle evlatlarımıza bilgisayar dağıtılacak. Dün daha az yoğun bakım ünitemiz vardı. Bugün 10 bin yoğun bakım ünitemiz var. Dün daha az hastanemiz vardı, bugün daha fazla... Dolayısıyla daha fazla enerjiye ihtiyacımız var dedi.
    
     -Rusya gazımızı kesemez-
    
     Avrupanın bugün yüzde 60 oranında doğalgaz ithal ederek bağımlı olduğunu, 2035 yılında ise yüzde 90 oranında doğalgaz ithal ederek bağımlılığının süreceğine işaret eden Soylu, Türkiyenin bu konuda önemli bir stratejiye sahip olduğunu belirtti.
     Süleyman Soylu, Türkiyenin bütün bu süreç içerisinde dünyanın en etkili jeostratejik bölgesinde bulunduğuna ve dünyanın en güvenli geçişi sağlayabilecek enerji yollarının göbeğinde olduğuna dikkati çekerek şöyle dedi:
     Hani diyorlar ya, Rusya gazımızı keserse ne oluruz-. Rusya gazımızı kesemez. Böyle bir şey ile karşı karşıya kalamayız. Ama biz elbette ki İran ve Rusya gazının sadece beklentisinde olan bir ülke olamayız. Almanyada toplam enerji üretiminin yüzde 50si yenilenebilir enerjiden üretiliyor. Oysa bizim kullanabileceğimiz güneş, buradan elde edebileceğimiz enerji özellikle güneşe hasret yaşayan Almanya ve Avrupanın kullanabileceği enerjiden çok daha fazladır. 2008 Ağustos ayında ABDde başlayan ve daha sonra Avrupayı ve bütün dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz dünyada olduğu gibi Türkiyede de ekonomi ve sanayide küçülmeyi beraberinde getirdi. Türkiye enerji açısından çok kritik bir noktadan dünyadaki ekonomik darboğaz sebebi ile kurtuldu. Ülke geliştikçe ülke büyüme trendini sürdürülebilir kıldıkça dünya geliştikçe ve büyüdükçe enerjiye olan ihtiyaç sürekli artacak ve devam edecektir.
    
     -Türkiye güneş enerjisini ıskalamamalıdır-
    
     En önemli meselelerimizden biri yenilenebilir enerji kaynaklarını sistemimize entegre etme çabasıdır diyen Soylu, Türkiyenin enerjiye yaklaşık 60 milyar dolara yakın para ödediğini söyledi. Soylu, Türkiye ile Avrupa ülkelerinin ve enerjiyi üretmeyen ülkelerin böyle bir bağımlılığının söz konusu olduğunu ifade ederek, rüzgardan suya ve her evde olabilecek güneş panellerinin temel enerji sistemimize entegre edebilmesi halinde büyük ilerleme kaydedileceğini belirtti.
     Süleyman Soylu, Türkiye 2023 hatta 2071 hedeflerinde Mısıra, Suriyeye, Azerbaycana, Libyaya, Yemene İslam ve demokrasiyi bütünleştirebilecek, demokrasiye adım atabilecek, ekonomik, sosyal ve siyasal hayatta model ülke olarak görebilecek bütün ülkelere daha iyi örnek olabilme şansına sahip. Türkiye güneş enerjisini ıskalamamalıdır diye konuştu.
    
     -Türkiye enerjide Avrupanın 6ncı büyük ekonomisi-
    
     Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Çevre Yönetimi Daire Başkanı Murat Hardalaç ise, Türkiyenin enerjide Avrupanın 6ncı büyük ekonomisi olduğunu, ithalata bağımlılığın 2010 yılında yüzde 71,5, 2011de yüzde 72,4, 1990 yılından bu yana ortalama yıllık elektrik talebinde artışın yüzde 4,6 olduğunu belirterek, 2020 yılına kadar öngörülen ortalama yıllık elektrik talep artışının yüzde 6,7, 2012 yılının ilk 3 ayında elektrik talep artışının yüzde 10,4, 2023 yılına kadar ihtiyaç duyulan yatırım miktarının ise 120 milyar dolardan fazla olduğunu söyledi.
     Hardalaç, Türkiyenin dünyanın 7nci büyük kömür ve 8inci büyük doğalgaz imalatçısı olduğunu, petrol imalatçısı ilk 25 ülke arasında da yer aldığını sözlerine ekledi.
     MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak, Türkiyenin en çok güneşten istifa eden şehirlerinden birinin Mardin olduğunu ifade ederek, Türkiyenin önemli oranda güneş enerjisine sahip olduğunu söyledi.
     Albayrak, su ile ilgili çalışmaların olduğunu ancak bunun bir yerde biteceğini, jeotermal ile ilgili çalışmaların da yeni olduğuna dikkati çekerek, En önemli kaynak güneştir. Tam bir bakir alan olarak önümüzde durmaktadır. Bunu iyi değerlendirmeliyiz dedi.
     MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Ali Dündar da, Mardinin kullanılabilir ciddi bir güneş enerjisine sahip olduğunu ve bu enerjiyi kullanabilmeyi amaçladıklarını ifade ederek, dağları güneş panelleri ile donatmayı istediklerini söyledi.
     MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak başkanlığında düzenlenen oturumda, Norm Enerji Sistemleri Genel Müdürü İbrahim Erkan Yenen, Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi ve Yatırımları, Çözüm Mühendislik Genel Müdürü Mustafa İşcan, Enerji Verimliliği ve Enerjinin Etkin Kullanımı, AEM Çevre Laboratuvarı Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Keleş, Geri Dönüşüm Ekonomisi ve Çevreye Katkıları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı TEMSAN Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Toprak ise Türkiye Enerjisi ile Alakalı Devletin Teşvik ve Yatırımları konularında sunum yaptı.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar / Sema Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER