Myanmardaki Müslümanlara yönelik şiddet olayları

Myanmardaki Müslümanlara yönelik şiddet olayları -Eskişehir, Samsun ve Bursada Müslümanlara yönelik şiddet olayları protesto edildi


ANKARA (A.A) - Eskişehir, Samsun ve Bursada çeşitli sivil toplum örgütleri, Myanmardaki Müslümanlara yönelik şiddet olaylarını protesto etti.
     Eskişehirde çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyelerinden oluşan ve Arakan İçin Harekete Geçiyoruz sloganıyla bir araya gelen grup, sabah namazında Reşadiye Camisinde toplandı.
     Namazın ardından cami önünde grup adına açıklama yapan İsmail Kaplan, Myanmarın batısındaki Arakan bölgesinde son iki ayda yaşanan olaylarda yaklaşık bin Müslümanın hayatını kaybettiğini söyledi.
     Arakandaki Müslümanların zorla topraklarından çıkarıldığını ifade eden Kaplan, bu bölgede insanlığa karşı büyük bir suç işlendiğini kaydetti.
     Kaplan, İslam dünyasının Arakandaki zulmün sona ermesi için elinden gelen her şeyi yapması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
     Mübarek ramazan ayını idrak ettiğimiz şu günlerde ne yazık ki dünyanın dört bir tarafından mazlumların çığlıkları yükseliyor. Bu çığlıkların en yüksek dereceye ulaştığı yerlerden biri de Myanmarın batısındaki Arakan bölgesidir. Yıllardır Arakanı işgal altında tutan Myanmar devleti tarafından desteklenen fanatik Budist çetelerinin Müslümanlara yönelik başlattığı saldırılar, bir soykırıma dönüşmüştür. Bütün dünya Müslümanlarını, dünyanın tüm vicdanlı insanlarını Arakanda yaşanan zulmün sona ermesi için bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz. Bu vesileyle başta Arakan olmak üzere Filistin, Suriye, Patani, Moro, Doğu Türkistan, Somali, Afganistan, Çeçenistan, Irak ve zalimlerin zulmü altında olan nice Müslüman beldelerdeki kardeşlerimizin bir an önce özgürlüklerine kavuşmalarını Allahtan niyaz ediyoruz.
     Grup, açıklamanın ardından dağıldı.
    
     -Samsun-
    
     Samsun İnsani Yardım Hareketi Derneği (SİYAHAREKETİ) üyeleri, sabah namazı sonrasında Büyük Cami avlusunda toplandı.
     SİYAHAREKETİ Derneği Başkanı İdris Akgün burada yaptığı açıklamada, Myanmarın Arakan bölgesinde birçok Müslümanın hayatını kaybettiğini, birçoğunun da evlerini terk etmek zorunda kaldığını hatırlattı.
     Bölgede ciddi bir insani kriz yaşandığını, Arakanda insanlığa karşı büyük bir suç işlendiğini ifade eden Akgün, Yıllardır Myanmar devletinin baskılarına maruz kalan Arakanlı Müslümanlar, okullarda, devlet dairelerinde Myanmar yönetimi eliyle ayrımcılığa tabi tutulmaktadır. Arakanlı kardeşlerimizin dilleri, tarihleri ve İslami kimlikleri yok edilmeye çalışılmaktadır diye konuştu.
     İslam dünyasının, özellikle de Türkiyenin Arakandaki zulmün sona ermesi için elinden gelen her şeyi yapması gerektiğini dile getiren Akgün, Bütün dünya Müslümanlarını, dünyanın tüm vicdanlı insanlarını Arakanda yaşanan zulmün sona ermesi için bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz. İnanıyoruz ki, birgün bütün zalimlerin sarayları yerle bir olacaktır ifadelerini kullandı.
     Açıklama sonrasında dua eden gurup, sessizce dağıldı.
    
     -Bursa-
    
     Bursa Ulu Camide sabah namazının ardından düzenlenen basın açıklamasında, grup adına konuşma yapan Salim Özçilenk, yıllardır Arakanı işgal altında tutan Myanmar devleti tarafından desteklenen fanatik Budist çetelerinin Müslümanlara yönelik başlattığı saldırıların soykırıma dönüştüğünü belirtti.
     Son iki ayda 1000den fazla Müslümanın hayatını kaybettiği ve on binlercesininde evlerini terk etmek zorunda kaldığını dile getiren Özçilenk, Arakanlı Müslümanlar topraklarından zorla çıkartılarak kardeşlerimizin yerlerine Budist köylüler yerleştirilmektedir. Arakanda insanlığa karşı büyük bir suç işlenmektedir dedi.
     Özçilenk, Bütün dünya Müslümanlarını, dünyanın tüm vicdanlı insanlarını Arakanda yaşanan zulmün sona ermesi için bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz. Bu vesileyle başta Arakan olmak üzere, Filistin, Suriye, Patani, Doğu Türkistan, Somali, Afganistan, Çeçenistan ve Irakta zalimlerin zulmü altında olan kardeşlerimizin bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını Allahtan niyaz ediyoruz. Bu bölgelerde işgalcilere karşı direnen onurlu insanları da Türkiyeli Müslümanlar olarak selamlıyoruz dedi.
     Basın açıklamasının ardından dua eden grup, daha sonra dağıldı.
    
     Muhabir: Sinan Balcıkoca/Sedat Gök/Anıl Kuru/Tarık Üzgün/Doğukan Altınay
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Myanmardaki Müslümanlara yönelik şiddet olayları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER