Nakliyeciler, denizdeki akaryakıt indirimini karada da

Nakliyeciler, denizdeki akaryakıt indirimini karada da istiyor -Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Nuhoğlu: Akaryakıttaki yüksek vergi, hem yolcu taşımacılığı hem de eşya taşımacılığında düzeltilmesi gereken bir alandır -


KOCAELİ (A.A) - Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Akaryakıttaki yüksek vergi, hem yolcu taşımacılığı hem de eşya taşımacılığında düzeltilmesi gereken bir alandır dedi.
     Nuhoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren gemi ve deniz araçlarının kullandığı akaryakıttan ÖTV alınmadığını hatırlatarak, ÖTV muafiyeti uygulamasının maliyeti azaltarak rekabet gücü sağladığını söyledi.
     Karayolu taşımacılığında ise yüksek akaryakıt fiyatı ve vergilerin Türkiyenin kanayan yarası olduğunu savunan Nuhoğlu, akaryakıtta alınan verginin dolaylı vergilerden biri olduğunu ve bunun düzenlenmesi gereken en önemli konuların başında geldiğini anlattı.
     Nuhoğlu, ticari araçlarda yüksek ÖTVli mazotun satılması ve bunun mal taşımacılığında kullanılmasının maliyeti de arttıracağını dile getirerek, her malın ortalama yüzde 12sinin taşımacılık faaliyetlerinde maliyet olarak ortaya çıktığını ifade etti.
     Taşınan her malın maliyetinin, tüketiciye gidene kadar arttığını belirterek, ortaya çıkan maliyetin yüzde 45-50sinin akaryakıt fiyatlarından geldiğini, akaryakıt ve vergilerindeki her artışın doğal olarak taşıma ücretlerini arttıracağını bildirdi.
     Nuhoğlu, ticari araçlarda ÖTV alınması ve bandrol uygulamasına karşı olduklarına vurgu yaparak, akaryakıttaki yüksek verginin hem yolcu hem de eşya taşımacılığında düzeltilmesi gereken bir alan olduğunu kaydetti.
    
     -10 numara yağ konusu, Türkiyenin gündeminden çıkmıştır-
    
     Çetin Nuhoğlu, hükümetin 10 numara yağ kullanımının üzerine kararlılıkla gittiğini vurgulayarak, buna ilişkin kurallar konularak ağır cezalar uygulandığını bildirdi.
     Bu kuralların getirilmesinin çok önemli olduğunu anlatan Nuhoğlu, 10 numara yağla mücadelenin etkin olabilmesinin denetimlere bağlı olduğunu ifade etti.
     Nuhoğlu, 10 numara yağ konusunun artık Türkiyenin gündeminden çıktığını vurgulayarak, Bu konuda getirilen ağır cezalar, hem kullanıcıya, hem de satana verilen cezalar bu konuda önemli bir değişime neden olmuştur. Aslında bakıldığında 10 numara yağ kullanma kısa vadeli kar gibi görünse de ülke ekonomisi için önemli bir tehdittir. Uzun vadede önemli bir maliyettir. Motor ömründen tutun da aracın diğer parçalarına kadar ciddi zarar veriyordu şeklinde konuştu.
    
     -Doğu Marmara, doğal lojistik üssüdür
    
     Sakarya, Kocaeli, Bolu, Düzce ve Yalovayı kapsayan Doğu Marmara Bölgesinin lojistik anlamda doğal bir üs olduğuna dikkati çeken Nuhoğlu, bölgenin, Türkiyenin doğusu ile batısı arasında bir köprü, aynı zamanda Kuzey-Güney hattının da geçiş noktasında bulunduğunu vurguladı.
     Bölgenin Rusya ve Karadenize kıyısı olan ülkelerle tüm lojistik faaliyetlerin merkezi konumunda bulunduğuna değinen Nuhoğlu, şunları kaydetti:
     Karasu Limanı çok önemlidir, inşası tamamlandığı zaman, özellikle batıya yapılacak taşımalarda önemli bir miktarı üzerine alacak, Ro-Ro seferleri oradan yapılacaktır. Ro-Ro seferleri, Avrupaya taşıma yapılacak, tüm Orta Asyaya, Rusyaya, Ukraynaya taşımalar yapılabilecek. Bunun dışında zaten Marmaranın içindeki limanların daha da güçlü hale gelmesiyle Kuzey-Güney hattında da çok önemli bir avantaj sağlanacaktır. Bu bölge, Doğu Marmara Bölgesi, gerçek anlamda doğal lojistik üssüdür.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu - Şahin Oktay
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Nakliyeciler, denizdeki akaryakıt indirimini karada da Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER