Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı (2)

Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı (2) -TİM Başkanı Büyükekşi: -"Dünya ekonomisi genelinde 2013 büyüme beklentisi yüzde 2,8den yüzde 2,6ya çekilmiş durumda"


BİLECİK (A.A) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Dünya ekonomisi genelinde 2013 büyüme beklentisi yüzde 2,8den yüzde 2,6ya çekilmiş durumda" dedi.
     Büyükekşi, nisan ayı ihracat verilerine ilişkin Bilecik Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen basın toplantısında, çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutladı.
     Küreselleşmenin giderek yoğunlaşması, dünya genelinde ekonomik entegrasyonu da beraberinde getirdiğini ifade eden Büyükekşi, şunları kaydetti:
     "Kelebek etkisi misali, bizden binlerce kilometre uzaktaki bir ülkede yaşanan olumlu ya da olumsuz bir gelişme, anında bize de yansıyor. Dış ticaret ile ilgili gelişmeler, biraz da içinde yaşadığımız dünyanın iklimi belirliyor. Uluslararası finansal sistemde göreceli istikrar artıyor. Ülkeler büyümeye yönelik olarak piyasalarını canlandırmaya çalışıyor ama bu istikrar arayışı büyüme ve istihdam rakamlarına henüz yansımış değil."
    
     -"Emtia fiyatları önemli ölçüde gerilemiş durumda"-
    
     "Dünya ekonomisi genelinde 2013 büyüme beklentisi yüzde 2,8den yüzde 2,6ya çekilmiş durumda" diyen Büyükekşi, şöyle konuştu:
     "Son açıklanan verilerle küresel ekonomik yavaşlama yönünde endişenin devam ettiği gözleniyor. Avro bölgesindeki resesyon ise devam ediyor. Dünya Ticaret Örgütü, 2013 yılında dünya ticaret hacmine dair büyüme öngörüsünü miktar bazında yüzde 4,5dan yüzde 3,3e indirdi. Değer olarak ise büyüme öngörüsü yüzde 5den yüzde 3e çekildi. Dünya ekonomilerindeki yavaşlama ve bazı gelişmiş ülkelerde resesyon endişesiyle emtia fiyatları geriliyor. Emtia fiyatları önemli ölçüde gerilemiş durumda. Örneğin petrol fiyatları son 4 yıl içerisindeki zirve seviyesinden yüzde 14, altın fiyatları yüzde 17, pamuk fiyatları yüzde 45 gerilemiş durumda. Brent petrol fiyatı 100 doların altına indi. Altın fiyatlarında önemli bir gerileme yaşandı."
    
     -"AB için toparlanma beklenenden de uzun süreceğe benziyor"-
    
     Büyükekşi, Avrupa Birliğinde (AB) işsizliğin yüzde 12 ile rekor seviyede olduğunu, ABnin hala büyüyememe sorunuyla boğuştuğunu vurguladı.
     Resesyon beklentisinin, politika değişikliklerini de beraberinde getirdiğine değinen Büyükekşi, G-20 ülkelerinin sıkı para politikalarından vazgeçerek genişlemeye yönelik önlem almaya başladığını açıkladı.
     Çin haricinde 69 büyük ekonominin genel toplamına bakıldığında, ilk 2 aydaki ihracat büyümesinin yüzde sıfır mertebesinde olduğunu anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:
     "Brezilya, Meksika, Kanada, Japonya ve Rusyada ihracat düşüşü var. Küresel talebin zayıf olması, dünya ticaretindeki durağanlığın en önemli sebebi. Avrupa Birliği için toparlanma beklenenden de uzun süreceğe benziyor. Biz ihracatçılar ana pazarımız olan ABdeki bu düşüşe adapte olduk. Ancak toparlanmanın uzun sürmesi ihracatımızın büyümesini de olumsuz etkiliyor."
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER