ODTÜ Deniz Bilimlerinden nükleer santral tepkisi

ODTÜ Deniz Bilimlerinden nükleer santral tepkisi


MERSİN (A.A) - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, Akkuyu mevkisinde kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santralinin deniz ekosistemini olumsuz yönde etkileyeceğini savundu.
     Kıdeyş, yaptığı yazılı açıklamada, nükleer santralin kurulması halinde, bölgenin kıyısal ekosisteminde ortaya çıkabilecek olumsuzlukların kamuoyuna duyurulması gerektiğini belirtti.
     Santralin yapılmasıyla, deniz suyundaki ısınmanın dikkate değer seviyede yükseleceğini iddia eden Kıdeyş, şunları kaydetti:
     Bu durum, yüksek sıcaklıkları tercih ettikleri bilinen, zehirli denizanası, balon balığı gibi yabancı türlerin daha da çoğalmasına, birçok yerli türün kaybolmasına ve dolayısıyla bölgenin deniz ekosisteminde geri dönüşümü olmayan olumsuzluklara neden olabilecektir. Bunun anlamı, Türkiyenin sahip olduğu biyolojik zenginliğin bir kısmının daha ilelebet kaybedilmesinin yanında, balıkçılık ve turizm faaliyetlerinin de olumsuz etkilenmesi olacaktır. Büyük debilerde soğutma suyu alımı ve ısıtılarak denize verilmesi, bölgede üretimi yüksek olan balık larvalarını ve diğer küçük canlıları yok etme potansiyeline sahip olacaktır.
     Kıdeyş, bu tür tesislerin, filtre sistemlerini deniz canlılarının etkisinden korumak için yoğun klor kullandıklarını ve bunun da ciddi riskler ortaya çıkacağını savunarak, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
     Gelişen bir ekonomide bu tip yatırımlara gerek duyulması normaldir. Ancak sosyo-ekonomik gelişmemizi, denizlerimizin biyolojik zenginliğini böylesine ciddi şekilde etkilemeden, gerçekleştirmemiz gerekmektedir.
    
     Muhabir: Derviş Çömez / Basir Gülüm
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber ODTÜ Deniz Bilimlerinden nükleer santral tepkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER