ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Karadeniz:

ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Karadeniz: -Sezon böyle devam ederse fındık erken hasat edilecek


GİRESUN (A.A) - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, Sezon böyle devam ederse fındık erken hasat edilecek dedi.
     Karadeniz, gazetecilere yaptığı açıklamada, fındığın döllenme sürecini tamamlayarak içini doldurmaya başladığını belirtti.
     Yağışların az olduğunu, bu dönemlerde çiftçilerin mümkün olduğu kadar bahçelerini sulamaları gerektiğini vurgulayan Karadeniz, şunları söyledi:
     Bu şekilde bahçeleri yüksek ısıdan daha az etkilenecektir. Kuraklığın devam etmesi tabi ki fındığın kalitesini etkileyecektir. Kuraklık bezik fındık oluşmasına, fındığın erkenden yanmasına ve dökülmesine neden olacaktır. Toprağın aşırı derecede kurak olması suyu meyveden çekecektir. Ocakların dipleri ıslatılabilir, yağmurlama sistemiyle ıslatılabilir ancak mutlaka sulama yapılmalı. Fındık hasadına kadar üreticilerimiz sulamayı ihmal etmesinler. Sezon böyle devam ederse fındık erken hasat edilecek. En az on gün erkencilik söz konusu.
     Üreticilerin fındık olgunlaşıp yere dökülmeden hasat etmemeleri gerektiğini dile getirin Karadeniz, Fındık olgunlaşmadan daldan kopartılarak hasat edildiğinde afla toksin maruz kalabileceği gibi ağırlık kaybı olacaktır. Aynı zaman da depolama ömrü kısalacaktır. Fındığın olgunlaşıp yere dökülmesinden sonra yerde uzun süre bekletilmemelidir. Çünkü bahçelerimiz afla toksin üreten mantarlar yönünde zengindir. Bu mantarlar yere dökülen fındığa hücum edeceklerdir. Fındığın yere dökülmesini ve aynı zamanda yerde iki, üç günden fazla bekletilmemesini öneriyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Anıl Kuru
     Yayıncı: Mehmet Kumcağız
<< Önceki Haber ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Karadeniz: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER