Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: Şu anda 5 bin iş makinesi, arazöz ve 11 bin elemanla tüm Türkiyedeki ormanları koruyoruz -Büyük bir teknolojiye sahibiz ve çıkan yangınlara kısa sürede müdahale ediyoruz (Fotoğrafl


BİTLİS (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Şu anda 5 bin iş makinesi, arazöz ve 11 bin elemanla tüm Türkiyedeki ormanları koruyoruz dedi.
     Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Bitlise gelen Eroğlu, Bitlis Belediyesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, orman yangınları konusunda büyük bir teknolojiye sahip olduklarını ve çıkan yangınlara kısa sürede müdahale ettiklerini bildirdi.
     Bakanlıktaki odasından hangi aracın nerede olduğunu, yangın uçağının koordinatlarını ve hızını dahi gördüğünü belirten Eroğlu, şöyle konuştu:
     Bu çok önemli. Yangın çıktığında çok hızlı müdahale ederek, kısa sürede söndürüyoruz. Yangın büyüdükten sonra, rüzgar da varsa söndürmek çok zor. Geçmişte 45 dakikada yangın mahalline ulaşılırken, bunu 15 dakikaya indirdik. Bu büyük bir başarı. Bazı orman bölgelerine yangın söndürülmesi için de tanklar verdik. Kameralı takip sistemimiz var. Bu sistem alarm verdiğinden, yangının nerede olduğunu görüyoruz ve söndürmek için müdahale ediyoruz. Türkiye yangınla mücadelede Avrupada en başarılı ülke. Bizde 3 bin hektar bir alan yandı. Fransada 5 katımız, Portekiz ve İspanyada ise 10 ile 20 katımız kadar yangın çıktı. Yangını kısa sürede az alanla söndürmek çok önemli.
     Yangın konusunda vatandaşları uyardıklarını bildiren Eroğlu, vatandaşın artık bilinçli davrandığını ve yangın olduğunda Alo 177 hattına ihbarda bulunduğunu belirtti.
     Yanan alanları kısa sürede ağaçlandırdıklarını belirten Eroğlu, Hükümetimizden önce bazıları, orman yakarak yer kazanmak istiyorlardı. Biz bunun önünü kestik. Çünkü yanan alanla ilgili ağaçlandırma dışında hiçbir şey yapılmıyor. Bunu bilen vatandaşlar da artık yakmaktan ve işgal etmekten vazgeçti. Bu konuda kararlı duruyoruz dedi.
    
     -Damacana suyu için ciddi bir çalışma yürütülüyor-
    
     Sağlık Bakanlığının damacana su ile ilgili ciddi çalışma yürüttüğünü ifade eden Eroğlu, damacana suyu satan birkaç firmanın yasaklandığını ve ayıplı firma ilan edildiğini bildirdi.
     Eroğlu, şunları kaydetti:
     Herkesin dosdoğru çalışması lazım. Kanun ve mevzuat var. Su satanlar para kazanıyor. Dolayısıyla memba ve damacana suyunu vatandaşa sağlıklı vermek mecburiyetinde. Suyun tertemiz ve sağlıklı şekilde satış mahalline götürmesi gerekiyor. Satış mahallinde gerekli hususlar var. Bunları güneşte bırakmamak gerekir. Sağlık Bakanlığınca ciddi bir çalışma yürütülüyor ve bunu takdir ediyoruz. Birkaç firma da yasaklandı ve ayıplı firma ilan edildi. Bunlar ilan edilince, diğer firmalarda otomatik olarak kendilerine çekidüzen verdi. Bundan sonra da kontroller devam edecek.
    
     -Bitlis bölgenin parlayan yıldızı olacak
    
     Bakan Eroğlu, Bitlisin, geçmişte unutulan, kıyıda ve köşede bir il olduğunu ve kente doğru dürüst yatırım gelmediğini bildirdi.
     Eskiden kültür, ilim ve irfan merkezi olan Bitlisin bu bölgenin parlayan yıldızı olacağını ve hükümetin buraya 3 milyar lira para harcadığını kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:
     Burada güzel yatırımlar yaptık. Burası Türkiyenin en güzel şehirlerinden biri olacak. Burada en büyük problem dere yatağının üzerinde birtakım yapılar var. Bu yapılar bizi rahatsız ediyordu. Bu Bitlise yakışmıyordu. Başbakanımız Bitlisi ziyaret ettiğinde bize talimat verdi ve bu meseleyi çözün dedi. Çalışmalarımızı tamamlayarak protokolümüzü imzaladık. Bu protokol bir milattır. Çünkü çok zor bir işi başardık. Nitekim özel idarenin yerine mükemmel bir ticaret merkezi yapalım dedik. Bu merkez derli ve toplu olacak. Ticaret merkezinin inşaatı başladı ve önümüzdeki yıl bitecek.
     Bitlis Deresinin ıslah çalışmalarının bazı nedenlerden dolayı geç başladığını bildiren Eroğlu, derenin Midyattan kesilen taşlarla ıslah edileceğini ve korkulukları dahi özel planladıklarını kaydetti.
    
     -Bitliste 8 dereyi ıslah ettik
    
     Bitlis genelinde 8 dereyi ıslah ettiklerini, 6 göletin de çalışmasının başladığını belirten Eroğlu, Ahlatın Ovakışla beldesi ve Hizanın Çökekyazı köyünün sulamasını yaptıklarını dile getirdi.
     Eroğlu, şunları kaydetti:
     Bitliste 8 dereyi ıslah ettik. Şu anda 9 delta yapılıyor. Ama en önemlisi merkezdeki dere yatağı. 6 göletin çalışması başladı. Bunun müjdesini vermek istiyorum. Güroymaktaki göletle ilgili su kaçağı vardı. Bunu yürüttüğümüz çalışmayla önledik ve sulama inşaatı başlayacak. Hizanda Kuşlu köyü göletiyle 2 bin 80 dekar alan sulanacak. Tatvanda Reşadiye köyündeki göletin ve Bitlis merkez Yolalan beldesi sulama göletinin projesi yapılıyor.
     Sağlık Bakanlığının Bitliste 3 devlet hastanesini inşa ederek, 14 sağlık tesisini de hizmete aldığını anlatan Eroğlu, Milli Eğitim Bakanlığının ise bin 262 derslik inşa ettiğini söyledi.
     Ulaştırma Bakanlığının Bitliste destan yazdığını ve 220 kilometre bölünmüş yol yaptığını ifade eden Eroğlu, kentten her tarafa bölünmüş yol yapıldığını vurguladı.
     TOKİnin çalışmalarına başladığını ve kentte 3 bin 640 adet konut inşa edildiğine değinen Eroğlu, Bitlisin havası ve vizyonu değiştiğinde konut ihtiyacının daha da artacağını kaydetti.
     Birinci tünelin tamamlanarak hizmete girdiğini ve ikinci tünelin inşaatının da başladığına dikkati çeken Eroğlu, Nereden nereye. Dağları deliyoruz. Bitlis değişiyor. Kentte birçok yatırım yapıldı. Belediyemiz büyük hizmetler veriyor. Belediyecilik çok değişti diye konuştu.
     Bitlis Valiliğini de ziyaret eden Bakan Eroğlu, daha sonra Bitlis Deresi ıslah çalışmalarını, ramazan nedeniyle restorasyonuna ara verilen Ulu Camiyi ve çevre yolunu inceledi.
     Bakan Eroğlu, basına kapalı olarak Bitlis Belediyesinde düzenlenen koordinasyon toplantısına da katıldı.
    
     Muhabir: Şener Toktaş / Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER