Orman yangınına gözlerini kırpmadan müdahale ettiler

Orman yangınına gözlerini kırpmadan müdahale ettiler -Tavşanlı ilçesindeki orman yangını, iki gün süresince durup dinlenmeden çalışan Orman Teşkilatı mensuplarının çabalarıyla can kaybı veya yaralanmaya yol açmadan söndürüldü -Küta


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Sedat Gök - Kütahyanın Tavşanlı ilçesinde, yaklaşık 150 hektar alanda ve bir köyde etkili olan orman yangını, iki gün süresince durup dinlenmeden çalışan Orman Teşkilatı mensuplarının çabalarıyla can kaybı veya yaralanmaya yol açmadan söndürüldü.
     Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, AA muhabirine, Yaylacık Dağında çıkan ve iki günde kontrol altına alınabilen yangının yaklaşık 150 hektar alanda zarara ve ilçeye bağlı Çayıroluk köyünde 5 ev ile 8 ahırın kullanılamaz hale gelmesine neden olduğunu söyledi.
     Yangının, Kıranşeyh ve Gümüşyeni köylerine doğru ilerlerken, yangın savaşçıları diye nitelenen, her zaman gurur duydukları teşkilat mensupları tarafından canla başla çalışılarak, herhangi bir yaralanma veya can kaybına yol açmadan söndürüldüğünü belirten Eryiğit, şöyle devam etti:
     İki gündür canını dişine takarak çalışan personelimizin ve bize desteğe gelen Bursa, Balıkesir, Denizli, Muğla ve diğer Orman Bölge Müdürlüklerinden gayretli çalışmaları gördük. Arazöz ve dozerlerle gözlerini budaktan sakınmadan yangına müdahale etmeleri, her türlü takdirin üzerindedir. İki gündür hiç uyumadan teknik elemanından mühendisine kadar herkes sahadaydı. Bir an evvel yangını söndürmek arzusundaydılar. Bu bir niyet işidir, sevda işidir. Biz ormanlarımıza sevdalıyız.
     Eryiğit, bir ilde çıkan yangına çevre illerden destek ekiplerin yardıma gelmesinin, teşkilattaki dayanışma ve fedakarlığın en güzel örneklerini oluşturduğunu anlattı.
    
     -Teknolojik imkanlar kullanılarak yangınlara müdahale ediliyor-
    
     Orman Genel Müdürlüğünün son yıllarda teknolojik atılımlar yaparak, gerek helikopterler ve gerekse teknolojik teçhizatla yangınlara müdahale ettiğini bildiren Eryiğit, birçok bölgede kullanılan Yangın Takip Sisteminin Kütahyada da faaliyete geçirildiği bilgisini verdi.
     Eryiğit, Ankaradaki Yangın Takip Merkezinin, ülkenin neresinde bir yangın çıkarsa buna müdahale için çıkan araçları takip edebildiğini dile getirerek, Bu takip sisteminde yer alan haritalar, yangın sırasında hangi aracın nereye gideceğini, nereden su alacağını ve hangi yolu kullanacağını gösterir. Yangın Takip Merkezimiz günün 24 saati çalışır dedi.
    
     -Tavşanlıdaki yangın, anız yakılmasından çıkmış-
    
     Orman yangınlarının en büyük nedenlerinin başında insan unsuru geldiğine dikkati çeken Eryiğit, yangınların yüzde 95inin insan kaynaklı olduğunu söyledi.
     Tavşanlıdaki orman yangınının, anız yakılmasından kaynaklandığını belirledik diyen Eryiğit, bahçe temizliği, anız veya piknik ateşi gibi nedenlerle göz bebeği ormanların yandığına işaret ederek, şunları kaydetti:
     Bir bebek gibi bakımları yapılıp uzun zamanda yetişen ormanların yanması, ciğerlerimizi dağlamaktadır. Ormancı olarak tek ağacın yanmasına bile müsaade etmeyiz. Ancak maalesef Türkiyenin iklim şartları veya bilinçsizlikten kaynaklanan orman yangınları yaşanıyor. Havaların bu denli sıcak seyrettiği böyle zamanlarda halkımızdan isteğimiz, biraz daha dikkatli davranmaları ve en ufak yangına sebebiyet verebilecek harekette bulunulmamasıdır. Yangın çıktığı anda da Alo 177 Orman Yangın İhbar Hattına bildirilmesini istiyoruz.
     Kimin elinde bir fidan varsa diksin, kimin elinde bir bardak su varsa döksün sloganıyla hareket ettiklerini ifade eden Eryiğit, vatandaşların yangınlara karşı daha duyarlı olmasını istediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Orman yangınına gözlerini kırpmadan müdahale ettiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER