Orta Karadeniz Eczacı Odaları Sektörel Buluşmaları

Orta Karadeniz Eczacı Odaları Sektörel Buluşmaları -Türk Eczacıları Birliği İkinci Başkanı Üney: -Türkiye, takviye edici gıda, gıda destek maddesi adı altında ruhsat alıp bitkisel tedavi edici şekliyle piyasaya sürülen ürünler çö


SAMSUN (A.A) - Türk Eczacıları Birliği İkinci Başkanı Arman Üney, Türkiye, takviye edici gıda, gıda destek maddesi adı altında ruhsat alıp bitkisel tedavi edici şekliyle piyasaya sürülen ürünler çöplüğüne dönüşmüş durumda dedi.
     Üney, Orta Karadeniz Eczacı Odaları Sektörel Buluşmaları kapsamında düzenlenen Eğitim Günleri programında yaptığı konuşmada, sağlıklı olma kavramının değişerek yeni boyutlar kazandığını savundu.
     Değişen anlayış çerçevesinde tüm dünyada, alternatif tıp, tamamlayıcı tıp, destekleyici tedavi, yardımcı tedavi gibi farklı tedavi yöntemlerine ve bitkisel ürünlere olan ilginin gün geçtikçe arttığına değinen Üney, şöyle devam etti:
     Söz konusu ürünlere yönelik talep, çekici reklamlar ve fiyat avantajları başta olmak üzere çeşitli pazarlama stratejileri ile kışkırtılmakta, yazılı ve görsel medya ile diğer kitle iletişim araçları ne yazık ki bu konuda körükleyici bir rol üstlenerek bu ürünlerin bilinçsizce kullanımını artırmaktadır. Tıbbi bitkisel ürünler ve gıda takviyeleri alanına ilişkin Türkiyedeki mevcut uygulamaya bakıldığında ise gerek alanın tanımlanması gerekse yasal düzenlemeler ve denetim aşamasında ciddi sıkıntılar olduğu görülmektedir. Türkiye, takviye edici gıda, gıda destek maddesi adı altında ruhsat alıp bitkisel tedavi edici şekliyle piyasaya sürülen ürünler çöplüğüne dönüşmüş durumda.
     2010 yılında yürürlüğe giren Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliği ile Türkiyede bitkisel ilaçların sunumunda eczanelerin yetkili ve sorumlu olduğu yasal bir çerçeveye kavuşturulduğunu ifade eden Üney, bitkisel ilaç tanımı ve sınıflandırılması açısından mevzuatta boşluklar olduğunu savunarak söz konusu ürünlerin eczaneler dışında halka sunulduğunu belirtti.
     Üney, insan sağlığını ilgilendiren her ürünün Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması, hekim önerisiyle kullanılması ve eczacı danışmanlığında eczaneler vasıtasıyla halka sunulması gerektiğini vurguladı.
     Konuşmaların ardından bitkisel ürünler, vitaminler ve gıda takviyeleri konularında eczacı eğitimlerine geçildi. Eğitimlerin iki gün süreyle devam edeceği bildirildi.
    
     Muhabir: Fatma Kalay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Orta Karadeniz Eczacı Odaları Sektörel Buluşmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER