Osmaniyede Özürlü Envanteri Oluşturulması projesi

Osmaniyede Özürlü Envanteri Oluşturulması projesi -Milli Eğitim Müdürü Kılıç: Osmaniyede engellilerin yüzde 60ının erkek, yüzde 40ının kadın olduğu tespit edildi


OSMANİYE (A.A) - Osmaniyede Özürlü Envanteri Oluşturulması projesi çalışmaları sonucunda, il genelinde 9 bin 530 engelli vatandaş tespit edildi.
     Milli Eğitim Müdürü Kadir Kılıç, Osmaniye Öğretmen Evinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, il genelinde 9 bin 530 engelli vatandaş olduğunun belirlendiğini söyledi.
     Sağlam, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansının (DOĞAKA) 35 bin TL destek verdiği projenin amacının, engellilere yönelik politika, yatırım, planlama ve projelere bilgi kaynağı oluşturmak olduğunu bildirdi.
     Osmaniye nüfusunun yüzde 2sinin engelli olduğunun tespit edildiğini kaydeden Sağlam, çalışma kapsamında 497 engelli ile yüz yüze görüşülerek anket çalışması yapıldığını, proje sayesinde Osmaniyede engelli bireylerin profilinin çıkarıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:
     Yapılan çalışmalar neticesinde Osmaniyede engellilerin yüzde 60ının erkek, yüzde 40ının kadın olduğu tespit edildi. Hiç okula gitmeyen ve yarıya yakınının temel eğitim almadığı yüzde 35lik bir engelli potansiyelinin ise yüzde 30unun bedensel, yüzde 19unun hafif-zihinsel, yüzde 6sının orta-zihinsel, yüzde 12sinin ağır-zihinsel, yüzde 10unun görme engelli, yüzde 8inin işitme ve yüzde 15inin Down sendromlu, Mongol, Cüce gibi engellilerin olduğu ortaya çıktı. Engellilerin, yüzde 50sinin doğuştan engelli olduğunun tespit edildiği çalışmada yüzde 28inin hastalık, yüzde 5inin kaza, yüzde 2sinin ırsi-genetik bozukluk ve yüzde 15inin diğer (yatalak hastalık vb. gibi) şeylerden kaynaklandığı belirlendi. Osmaniyedeki engellilerin yüzde 39unun kişisel bakım ve gereksinimlerini karşılayabildiği ancak yüzde 22sinin karşılayamadığı, yüzde 39unun da kısmen karşılayabildiği tespit edildi.
     Kılıç, proje kapsamında yapılan çalışmalarda, engellilerin yüzde 59unun rehabilitasyon, bakım ve sağlık hizmetlerinden yararlanamadığının tespit edildiğini belirtti.
     Engellilerin toplumun önemli bir dezavantajlı kesimini oluşturduğuna dikkat çeken Kılıç, Engelli kesimin sorun ve beklentilerini dikkate almak önemlidir. Özürlülerin sorun ve beklentileri sadece sağlık ve tedavi ile ilgili olmayıp, özürlülük veya engellilik bir sosyal meseledir ve insan hakkı ve onuru ile ilgilidir. Bu saha araştırmasıyla elde edilen bulgular ışığında, kamunun engellilere yönelik toplum nezdinde farkındalığının artırılması, engellilerin sorun ve ihtiyaçlarını ile ilgili hizmetleri etkin bir şekilde yerine getirmesi beklenmektedir diye konuştu.
     Osmaniye Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç, Milli Eğitim Müdürlüğünün yaptığı Özürlü Envanteri Oluşturulması Projesi çalışmasının resmi kurum ve sivil toplum kuruluşlarına fayda sağlayacağına inandığını belirtti.
     Proje koordinatörü Tekin Özkan, slayt gösterimi eşliğinde projeyi tanıttı.
    
     Muhabir: Ümit Kahrıman / Mutlu Bozdağ
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Osmaniyede Özürlü Envanteri Oluşturulması projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER