Osmanlıdan günümüze en gözde tomruklar

Osmanlıdan günümüze en gözde tomruklar -Alaplı ormanlarından elde edilen ve Osmanlı döneminde Topkapı Sarayının ısıtılmasından donanmadaki gemilerinin yapımına kadar faydalanılan tomruklar, bugün Türkiyenin birçok bölgesine


ZONGULDAK (A.A) - Cem Sürmeneli - Zonguldakın Alaplı ilçesindeki ormanlardan elde edilen ve Osmanlı döneminde Topkapı Sarayının ısıtılmasından donanmadaki gemilerinin yapımına kadar faydalanılan tomruklar, bugün Türkiyenin birçok bölgesine gönderilmeye devam ediyor.
     Osmanlı döneminde, ilçedeki Orhan Dağları ve çevresindeki dağlardan kesilen ağaçların kereste ve odunluk olarak ayrılmasının ardından İstanbula gönderildiği Alaplıda, halen ormanlardan elde edilen tomruklar önemli geçim kaynağı arasında yer alıyor.
     Geçmişte Osmanlı Donanmasındaki gemilerin yapımında kullanılan tomruklar, günümüzde de ahşap yat yapımının yanı sıra mobilya ve sanayi sektörünün önemli bir hammaddesi olarak tercih ediliyor.
     Alaplıda faaliyet gösteren orman ürünleri fabrikası sahibi Cengiz Sevim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 yıldır sektörün önemli hammadde ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.
     Fabrikalarında 20 personelin istihdam edildiğini ifade eden Sevim, Yılda ortalama 30 bin metreküp tomruğu işleyerek Türkiyenin 7 bölgesine gönderiyoruz. En çok talebi ahşap yat, mobilya ve sanayi sektöründen alıyoruz. Geniş bir pazara hitap ediyoruz. Osmanlıdan günümüze bu bölgede yetişen ağaçlardan elde edilen orman ürünlerine talep çok fazla. Tesislerimizde Orman İşletme Müdürlüğünden aldığımız tomrukları işliyoruz diye konuştu.
    
     -Ormancılık gelişiyor-
    
     Sevim, ilçede ormanlık alanın çok sık olduğunu, kayın ve meşe ağaçlarının çokluğunun da ormancılığın gelişmesine katkı sağladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Ormancılığın gelişmesine bağlı olarak ahşap yat ve mobilya ustaları ilçemizden çok çıkmaktadır. Bugün çok sayıda Alaplılı Türkiyenin birçok bölgesinde bu sektörlerde söz sahibi olmuşlardır. Mobilya ustaları kaliteli hammaddenin ilçede olduğunu bildiğinden buradaki ürünleri tercih ediyor. Alaplı tarihine bakıldığında da Osmanlı Donanması gemilerinin yapıldığı tomrukların bile ilçeden gittiğini görüyoruz. Kesilen ağaçlar, deniz yoluyla İstanbula gönderiliyormuş. Osmanlı döneminden gelen bir mesleği devam ettirmek bizler için ayrı bir mutluluktur.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Osmanlıdan günümüze en gözde tomruklar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER