Özelleştirme korkusu pancar ekimini yüzde 40

Özelleştirme korkusu pancar ekimini yüzde 40 azalttı -Kastamonuda şeker fabrikasının özelleştirilmesinden endişe eden üretici, şeker pancarı ekiminden vazgeçiyor -Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik: -Üreticide güvensizlik ol


KASTAMONU (A.A) - Mehmet Tuğcu - Kastamonuda şeker fabrikasının özelleştirilmesinden endişe eden üreticinin şeker pancarı ekiminden vazgeçtiği, bu durumun da pancar ekimini yüzde 40 azalttığı bildirildi.
     Taşköprü Ziraat Odası başkanı Murat Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıllara göre şeker pancarı ekiminde büyük bir düşüş yaşandığını belirterek, Kastamonu Şeker Fabrikasının özelleştirilmesinin gündemde olması nedeniyle üreticide güvensizlik oluştu. Üretici, (fabrika kapanırsa malım elimde kalır) diye düşündü. Bu da pancar üretiminde yüzde 30-40lık bir düşüşe neden oldu dedi.
     Bu yaklaşımın doğru olmadığını, fabrikanın henüz özelleşmediğini, özelleştirildiği takdirde ise yapılan anlaşma gereği üreticinin elinde ürününün kalmayacağını anlatan Çelik, pancar ekiminin devam etmesi gerektiği konusunda üreticileri tavsiyelerde bulunduğunu bildirdi.
     Çelik, şeker pancarı ekiminin azalmasının bölgede hayvancılık potansiyelini de düşüreceğini savunarak, pancar küspesinin hayvancılık için elverişli bir ürün olduğunu, hayvancılıkla uğraşanların yem giderinin yüzde 80inin pancardan karşıladığını belirtti.
     Şeker pancarı üretiminden vazgeçen çiftçinin, buna alternatif olarak yem bitkileri, yonca, korunga ve mısıra yöneldiğine dikkati çeken Çelik, ancak bu ürünlerin pancar kadar getirisinin olmadığını, ve hayvancılık için pancar üretiminin daha cazip olduğunu söyledi.
     Çelik, geçtiğimiz yıl 105 bin olan pancar rekoltesinin, bu yıl 65-70 bin ton civarında olmasının beklendiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Mehmet Tuğcu/Ömer Erim Baştimar
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Özelleştirme korkusu pancar ekimini yüzde 40 Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER