Palmiye kırmızı böceğiyle, enjeksiyonlu mücadele

Palmiye kırmızı böceğiyle, enjeksiyonlu mücadele -İzmir Büyükşehir Belediyesi, palmiyelerin kurumasına yolaçan "kırmızı böcek"lere karşı, rutin ilaçlama ve koku tuzanlarının yanında ağaçların gövdesine ilaç enjekte ederek mücadeleyi


İZMİR (A.A) - İzmir Büyükşehir Belediyesi, sahil kentlerinde palmiyeleri istila ederek kurumasına yolaçan kırmızı böceklere karşı, rutin ilaçlama ve koku tuzaklarının yanında ağaç gövdelerine enjek edilen ilaçla mücadele ediyor.
     İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, sahil bölgelerindeki palmiyelerin, son yıllarda "Palmiye Kırmızı Böceği"nin istilasına uğradığı ve bu zararlıların ağaçları kuruttuğu hatırlatıldı.
     Adana, Antalya ve Mersin kentlerinde palmiye ağaçlarının tamamına yakınının ölümüne ve kent peyzajının bozulmasına neden olan böceğin İzmirde ilk kez 2006 yılında görüldüğü ve bu güne kadar 517 ağacın imha edilmesine neden olduğu kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
     "Kentte bulunan 7 bin 500ü aşkın palmiye, böceğe karşı rutin ilaçlama ve böceği çekmeye yarayan feromon koku tuzaklarıyla korunmaya çalışılıyor. Şehir merkezinde rastlanmasa da, sahilde bulunan ilçelerdeki ağaçlarda görülen kırmızı böceklere karşı ek ilaçlama sürdürülüyor. Nisan ayı başından bu yana devam eden bu uygulamada, öncelikli olarak böceğin görüldüğü ağaç gövdelerine ilaç enjekte ediliyor. Enjeksiyon, matkapla gövdeye ağacın özdokusuna ulaşacak şekilde açılan deliklerden saf halde bir ilaç verilmesiyle uygulanıyor. Delikler daha sonra aşı macunuyla kapatılıyor. Uygulama, ağaçların aktif büyüme döneminde ve yılda bir kez uygulanıyor."
     Böceğin etkilerinin azaltılması ve yayılmasının engellemesi amacıyla sürdürülen enjeksiyon yönteminin, olumlu sonuçlar verdiği bildirildi.
    
     Muhabir: Hüseyin Bağış
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
<< Önceki Haber Palmiye kırmızı böceğiyle, enjeksiyonlu mücadele Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER