Parion kazılarında çocuk lahdi bulundu

Parion kazılarında çocuk lahdi bulundu -Kazı Başkanı Prof. Dr. Başaran: M.Ö 6. yüzyıla ait çocuk lahdini, Parion kazısında ilk gün bereketi olarak yorumladık


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkalenin Biga ilçesine bağlı Kemer köyündeki antik Parion Kenti kazılarının ilk gününde, bir çocuk lahdi bulundu.
     Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cevat Başaranın başkanlığında yürütülen ve Türkiyenin değişik üniversitelerinden öğrencilerin staj gördüğü, antik kentin 6 ayrı bölgesindeki kazı çalışmaları sürüyor.
     Parion kazı ekibi, Kemer köyü girişinde yer alan nekropolde (mezarlık) bu yıl başlatılan çalışmaların ilk gününde, mezarlığın orta kesiminde Arkaik döneme tarihlenen bir kireç taşı omurgalı çocuk lahdi buldu.
     Kazı Başkanı Başaran, yaptığı açıklamada, ilk günkü çalışmalarda ortaya çıkartılan lahdin, 135 santimetre boyunda ve 56 santimetre eninde olduğunu belirtti.
     Lahdin açılmasıyla antropolojik verilere göre, yaşının yaklaşık 10-12 olan bir kız çocuğuna ait iskeletin ortaya çıkarıldığını anlatan Başaran, Doğu batı yönünde düzenlenmiş lahdin içerisinde sırt üstü yatırılmış, bronz kolye taşı ve parmağında bakır yüzüğü, sağ tarafında bir mermer koku kabı yer alan kemikleri erimiş bir iskeletle karşılaşıldı. M.Ö 6. yüzyıla ait çocuk lahdini, Parion kazısında ilk gün bereketi olarak yorumladık dedi.
    
     Muhabir : Serten Akkaya / Fikriye Susam Uyar / Haluk Yüksel
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Parion kazılarında çocuk lahdi bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER