Radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddiası

Radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddiası -Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi eşsözcüsü Cangı: "Bölgede, en kısa zamanda nükleer uzmanlar, kimyagerler, ziraatçiler ve halk sağlığı uzmanlarının inceleme başlatmalı" -Çernobil fac


İZMİR (A.A) - İzmirin Gaziemir ilçesinde faaliyette olduğu dönemde kurşun üreten ve atıklarının toprağa gömüldüğü ileri sürülen fabrika önünde basın açıklaması yapan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyeleri, iddiaların kapsamlı araştırılmasını istedi.
     Fabrika arazisi önünde toplanan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyeleri, pankart açarak, bölgede toprak, su ve havadaki radyasyon oranının tespit edilmesini ve halk sağlığı uzmanlarının çalışma yapmasını talep etti.
     Grup adına açıklama yapan partisi eşsözcüsü Arif Ali Cangı, fabrikanın atıklarını arazisindeki toprağa gömerek çevreye zarar verdiğini, bunun raporlara yansımasına rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığını ve sürecin yavaş işlediğini savundu.
     Soruşturmayı yürüten savcının, sadece devlet kurumlarından gelecek raporları dikkate alacağını belirttiğini, olayda bizzat bu kurumların ihmalinin bulunduğunu ileri süren Cangı, en kısa zamanda nükleer uzmanlar, kimyagerler, ziraatçiler ve halk sağlığı uzmanlarının inceleme başlatması gerektiğini söyledi.
     Çevre sakinlerine çağrıda bulunan Cangı, Çernobil faciasının 26. yıl dönümünde İzmir Adliyesinde, şirket yetkilileri, valilik, belediye, ilgili bakanlıklar, Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun da aralarında olduğu sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmalarını istedi.
    
     -Ukraynadan gelen konuk-
    
     Basın açıklamasına, nükleer güç reaktöründe kazanın meydana geldiği sırada Çernobilde çalışan Nina Janchenko da katıldı.
     Janchenko, Çernobil halkının yaşadığı sıkıntıları bölge sakinlerinin yaşamaması için, acil önlem alması gerektiğini söyledi.
     Başta çocuklar olmak üzere bölge halkının ciddi sağlık sorunları yaşadığını, tiroide bağlı hastalıkların ve kanserlerin artığını belirten Janchenko, çevrede yaşayanların acilen sağlık kontrollerini yaptırmalarını istedi.
     Jachenko, daha sonra Yeşil Düşünce Derneği tarafından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde düzenlenen söyleşiye katıldı ve Çernobil ile ilgili anılarını paylaştı.
    
     Muhabir: Senem Yazıcı
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
<< Önceki Haber Radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER