Ramazan ayında beslenme önerileri

Ramazan ayında beslenme önerileri


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü, ramazan ayında sahur ve iftarda tüketilecek besinlerle ilgili vatandaşlara önerilerde bulundu.
     Müdürlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, sahur, ramazan ayında günlük yaşantının kahvaltısı yerine geçiyor. Gün içinde zinde kalmak için sahurda tüketilecek besinlere dikkat edilmesi gerekiyor.
     Uzmanların, sahur için önerileri şöyle:
     Sıvı tüketiminize dikkat edin. Sahurda bir kase çorba içmek, günlük aldığınız sıvı miktarını artırır. Çorba içmekten hoşlanmayanlardansanız, çorbayı kaşıkla içmek yerine kupada veya bardakta içmeyi deneyin. Bu, çorbayı farklı bir lezzete büründürecektir.
     Kalsiyum ihtiyacına dikkat edin. Ramazan ayı yemekleri lezzet ve görünüş bakımından tam bir hazinedir. Bu kadar çok çeşit besin arasında genelde süt ve yoğurt gibi kalsiyumdan zengin ana besin kaynaklarımızı unuturuz. Bu nedenle sahurda mutlaka bir su bardağı süt veya ayran tüketin. Hem günlük kalsiyum ihtiyacınızı hem de sıvı ihtiyacınızı karşılarsınız.
     Tuzdan uzak durun. Çok tuzlu besinlerden uzak durmalısınız. Tuz, gün içinde sizi susatacak, ayrıca vücudunuzda ödem tutulmasına neden olacaktır.
     Yumurtayı unutmayın. Kolesterol yüksekliği, karaciğer yağlanması, safra gibi rahatsızlıklarınız yoksa peynir yerine yumurta gibi daha tok tutacak besinleri tercih edin.
     Vitamin ve mineraller gün içinde bizi zinde tutar. Vitamin ve minerallerin antioksidan ve bağışıklık sistemini destekleme özellikleri nedeniyle günlük ihtiyacınız olan kadar vitamin ve minerali sahurda alın. Sahurda bir adet elma, bir adet domates, bol limonlu biraz maydanoz tüketmek günlük ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir.
     Sahur ile iftar arasında günlük yaşantımıza devam edeceğimiz için bu süre zarfında metabolizmanın kendini yavaşlatması sonucu uyku hali gündeme gelebilir. Bu durumda daha serin mekanlara gitmeyi, yüzünüzü yıkamayı, temiz hava almayı deneyebilirsiniz.
     Uyku haline geçerseniz metabolizmanız kendisini daha da yavaşlatacak, bu nedenle de yağ depolama aktiviteniz artacaktır.
    
     -İftarda nasıl beslenilmeli--
    
     Beslenme uzmanlarının, iftarla ilgili önerileri de şu şekilde:
     Orucunuzu bir bardak su ile açmak, gün boyu dinlenen metabolizmanızı ve sindirim sistemi organlarınızı uyandırmanıza yardımcı olur.
     Hurma yerine kuru kayısı tercih etmek, kan şekerinizin aniden yükselmesini engeller. İki adet hurmanın kalorisinin, bir orta boy şeftali ile eş olduğunu unutmayın.
     Orucunuzu peynir, pide gibi yiyeceklerle açtıktan 15-20 dakika sonra bir kase çorba için. Bu sıcak günlerde yoğurt çorbası gibi soğuk tüketilebilen çorbaları tercih etmek sizi ferahlatacaktır.
     Çorbayı içtikten 25-30 dakika sonra ana yemeğe geçin. Böylece genel beslenme kurallarından olan günde 3-6 öğün besin tüketme kuralını uygulamış olursunuz. Bu, metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olacak, uzun süre açlıktan sonra tüketilen besinlerin depolanma hızını düşürecektir.
     Ana yemeğin hemen arkasından tatlı tüketimine geçmeyin. Yemekten bir saat sonra tüketin. Tatlı yerine meyveyi tercih etmek, vücudunuza vitamin ve mineralin yanı sıra posa ve sıvı desteği de yapacaktır.
     İftar ile sahur arasında kalan zamanda şimdiden yaklaşık yarım saat aralıklarla 4 öğün tüketmiş durumdasınız. Tatlı ve meyve faslından sonra sahura kadar sıvı tüketimi yapın. Özellikle yatmadan bir saat önce bir su bardağı süt veya ayran tüketmek, sıvı ihtiyacınıza destek olacaktır. Ayrıca bir fincan beyaz çay, melisa çayı, papatya çayı veya ıhlamur içmek, gün içinde oluşan stresinizi atmanıza yardımcı olacak ve ertesi güne daha iyi başlamanızı sağlayacaktır.
    
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Ramazan ayında beslenme önerileri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER