Rize 2. Kalkınma Sempozyumu

Rize 2. Kalkınma Sempozyumu -Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Köymen: "Geçmişte rüzgardan etkilenen ekonomik hayatımız artık sağlam temellerde istikrarlı bir şekilde ilerlemekte"


RİZE (A.A) - Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Köymen, "Geçmişte rüzgardan etkilenen ekonomik hayatımız artık sağlam temellerde istikrarlı bir şekilde ilerlemekte" dedi.
     Köymen, Rize Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansınca Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezinde düzenlenen Rize 2. Kalkınma Sempozyumunda yaptığı konuşmada, Türkiyede kalkınmanın ve son yıllardaki değişimin anlaşılabilmesi için geçmişte yaşanan ekonomik krizler ile batık bankaların iyi analiz edilmesi gerektiğini belirtti.
     Türkiyede son on yılın krizler ve enflasyon ile mücadele yılı olarak tarihte yerini aldığını ifade eden Köymen, "Yapılan çalışmalarla ekonomik büyüme gerçekleştirilmiş, sıkı maliye ve para politikalarının uygulanması ile küresel dalgalanmalar ve belirsizlik minimize edilmiş, IMF ve AB ile yapısal reformalar gerçekleşmiştir. Ülkedeki siyasal istikrar ekonomik istikrarın da garantisi olmuştur" diye konuştu.
     Dünyanın 2007 yılında yeni bir kriz ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Köymen, şunları söyledi:
     "Dünya ekonomileri krizden büyük yara aldı ama Türkiye olarak krize hazırlıklıydık. Ekonomik istikrarın sağlandığı bir sistem vardı. Kriz bu dönemde gerçekten Türkiyeyi teğet geçti. Krizden bu denli az etkilenmemizi sağlayan önemli faktörler, hızlı ekonomik büyüme ve sahip olduğumuz genç nüfustur. Artık en yakın komşumuzdaki savaş hali bile ne borsamızı kötü etkilemekte ne de paramızın değerini düşürmektedir. Geçmişte rüzgardan etkilenen ekonomik hayatımız artık sağlam temellerde istikrarlı bir şekilde ilerlemektedir. Cumhuriyet tarihinde Türkiye ilk kez masanın diğer tarafına geçmiş ve IMFye 5 milyar dolar avans vermiştir."
     Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, sempozyumların bilgi bankası niteliği taşıdığını kaydederek, "Önemli olan, bu bilgi bankalarında toplanan verilerin kullanılmasıdır. Verilerin hayata geçirilmemesi hiçbir anlam ifade etmez. Bu anlamda bölgede çay, lojistik ve turizm sektöründe yeni katma değerler oluşturma çabasındayız" dedi.
     Turizmin bölgede yeterli altyapıya sahip olmadığını ve doğru uygulamaların yapılamadığını belirten Yılmaz, "Bölgede açık kalp ameliyatı yapabiliyorsunuz ama turistlere hizmet veremiyorsunuz. Rehabilitasyon hizmeti sağlayamıyoruz. Lojistik yapılanmayı tamamlarsak ve turizm değerlerini harekete geçirirsek bölge ekonomik değişimi bir adım daha yaşayacaktır" ifadelerini kullandı.
     Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ile diğer davetlilerin katıldığı sempozyumda, çay, lojistik ve turizm konularında oturumlar yapılacak.
     Sempozyum yarın açıklanacak sonuç bildirgesiyle tamamlanacak.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı / Asena Akçay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Rize 2. Kalkınma Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER