Romanlara mesleki eğitim

Romanlara mesleki eğitim -Adıyamanda yaşayan 181 Roman kadın, "Toplum Kadınla Şekillenir" projesi kapsamında açılan kurslarla meslek ediniyor -Kadınları Kalkındırma Derneği Başkanı Açlan: -"Kadınlarımıza yönelik, okuma yazma, dik


ADIYAMAN (A.A) - Hakan Furkan - Adıyaman Çok Amaçlı Toplum Merkezinde (ÇATOM) açılan kurslara katılan Roman vatandaşlar, meslek ediniyor.
     Adıyaman Kadınları Kalkındırma Derneğinin, Sosyal Destek Programı (SODES) çerçevesinde hazırladığı "Toplum Kadınla Şekillenir" projesiyle, Roman kadınlara yönelik meslek kursları düzenlendi.
     Kursa katılan 181 Roman, mefruşat, giysi, el sanatları, kuaförlük ve makine örgüsü gibi alanlarda eğitim alıyor.
     Adıyaman Kadınları Kalkındırma Derneği Başkanı ve ÇATOM Sorumlusu Hacer Açlan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÇATOMun proje kapsamında kadınların buluşma merkezi olduğunu söyledi.
     Merkezin bulunduğu mahallede çok sayıda Roman vatandaş olduğunu, özellikle kadınların yaşadığı sıkıntıları ev ziyaretlerinde fark ederek projeyi hazırlamaya karar verdiklerini belirten Açlan, şöyle konuştu:
     "Bu kadınlarımıza yönelik okuma yazma, dikiş-nakış, el sanatları ve kuaförlük gibi kurslar açtık. Projeye 181 kadınla başladık. Kadınların sosyalleşmesini sağlamak için proje fırsat oldu. Nitekim küçük olsa da bu kesimde bazı şeyleri başarabildik diyebiliriz. Bunların başında çok net olarak söyleyebilirim, iş bulamadığı için burada çok vatandaş gidip evlerden bir şeyler isteyerek hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlardı. Bu süre zarfında bunu bıraktılar."
    
     -İş bekliyorlar-
    
     Meslek edindirme kursuna devam eden 56 yaşındaki Sıthiye Gezer, kurslar sayesinde meslek öğrendiğini belirtti. İmkansızlıklar nedeniyle insanlara el açarak yaşamak zorunda kaldıklarını dile getiren Gezer, devletin kendilerine vereceği destekle yaşamlarının daha da iyi olacağını vurguladı.
     Hasret Balcı ise imkan verilmesi halinde daha iyi yerlere geleceklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
     "Burada imkanımız çok iyi. Bize iş verdiler. Bunun devamını istiyoruz. Erkeklerimize iş verilmesini istiyoruz. Mevsimlik işe gidiyoruz. Kayısı, çapa, fındık ve pancara gidiyoruz. Artık dışarı çıkmanın da bir anlamı yok. Burada iş olsa burada çalışırız. Çocuklarımız da dışarıda rezil oluyor. Okumuyorlar. Devletten iş bekliyoruz. Ne iş olursa olsun."
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Romanlara mesleki eğitim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER