Sağlık

Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Uysal: Ülkemizde 2 bin kişiye ortalama 3 hekim düşerken, bu rakam Şırnakta bir doktoru bile karşılamıyor


ŞIRNAK (A.A) - Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Hakan Uysal, Ülkemizde 2 bin kişiye ortalama 3 hekim düşerken, bu rakam Şırnakta bir doktoru bile karşılamıyor dedi.
     Uysal şube binasında düzenlediği basın açıklamasında, kentte Sağlık Bakanlığınca uygun görülen çalışan sayısının 490 bin nüfus için yetersiz olduğunu belirtti.
     Kentte eş durumu ve eğitim durumu mazereti ile ayrılacaklar da düşünüldüğünde yetersizliğin daha da artacağını ifade eden Uysal, şunları söyledi:
     Türkiye Avrupada kişi başına düşen hekim sayısı bakımından 53 ülke içerisinde 52. sırada yer alıyor. Ülkemizde 2 bin kişiye ortalama 3 hekim düşerken, bu rakam Şırnakta bir doktoru bile karşılamıyor. Kentimizde hala aile hekimi olmayan yerler söz konusu. Doğurganlık oranı yüksek kentte kadın doğum doktoru 5. Ebe sayısı tabloda 88 gibi görünüyorsa da bu rakam eş durumu ve eğitim durumundan dolayı tayinlerle 75e düşecektir. 1 ebeye en az 2 bin 893 kadın düşmektedir.
     Doktorların fazla nöbet ve mesaileri karşılığında ücret alamadığını izin de kullanamadıklarını ileri süren Uysal, bu ayrıntıları bilmeyen vatandaşların aksaklıkların nedenini özveriyle çalışan personelden bildiğini ve tatsız olaylar yaşandığını kaydetti.
     Uysal, Şırnak ve benzer durumdaki iller için her sınıfa ayrı ayrı olmak üzere cazip bir bölge farkı tazminatı getirilmesini önerdiklerini, 3 yıl zorunlu hizmet ve rotasyon sistemi getirilerek personel arasında adalet sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Cafer Balık / Sema Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER