Sakaryadaki silahlı saldırı

Sakaryadaki silahlı saldırı -SGC Başkanı Matur: -Bu menfur saldırının yaşandığı gazete dışında bütün gazeteler Basın İlan Kurumunun Sakaryaya gelişinden memnunduk, ilişkilerimiz gayet iyiydi ve hiçbir problem de yaşamadık


SAKARYA (A.A) - Sakarya Gazeteciler Cemiyeti (SGC) Başkanı Sezai Matur, Basın İlan Kurumu (BİK) çalışanlarına yönelik silahlı saldırıya ilişkin, Bu menfur saldırının yaşandığı gazete dışında bütün gazeteler Basın İlan Kurumunun Sakaryaya gelişinden memnunduk, ilişkilerimiz gayet iyiydi ve hiçbir problem yaşamadık dedi.
     Matur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumun Sakaryada 2 yıllık geçmişinin olduğunu, kurumun kentte şube açmasının Sakarya basını adına iyi bir gelişme olduğunu söyledi.
     BİKin Sakarya basının gelişmesi için önemli katkılar yaptığını vurgulayan Matur, şöyle devam etti:
     Bu menfur saldırının yaşandığı gazete dışında bütün gazeteler Basın İlan Kurumunun Sakaryaya gelişinden memnunduk, ilişkilerimiz gayet iyiydi ve hiçbir problem de yaşamadık. Elbette küçük problemler yaşanmıştır ama bunlar hiçbir şekilde tartışmaya bile dönüşmemişti. Kurumun gazeteler üzerinde kesinlikle baskı unsuru yoktu. Rutin denetimler ve hepimize geliyorlar. Gazetelerin resmi ilanı adil paylaşımı için bu denetimler yapılıyor. Hiç kimse haksız bir şekilde resmi ilan almasın diye bu denetimler yapılıyor.
     Elbette gelecekler, denetleyecekler. Kamudan bir pay alıyorsak bunun denetimi şart. Hepimizin kapısı açık. Saldırı için bu bir gerekçe olamaz. Bu olay hepimizi derinden sarstı.
     Basın İlan Kurumu, Sakaryaya geldikten sonra gazetelerin yayın kalitesi arttı diyen Matur, haberlerle ve gazetecilerin haklarının korunmasıyla ilgili önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti.
    
     -Saldırının 19 bin 500 liralık ceza nedeniyle yapıldığı iddiası-
    
     Matur, Anadolu gazetesi imtiyaz sahibi Adnan Uyumazın geçen yıl gerekli şartları taşımadığı gerekçesiyle gazetesine kesilen 19 bin 500 liralık ceza nedeniyle saldırıyı gerçekleştirdiğini öğrendiklerini söyledi.
     Kamu denetimi için gelen bir insana böyle bir saldırıda bulunmak insanlık dışı bir olay diyen Matur, şöyle devam eti:
     Bu cezayı kim kesti diye sorarak saldırıya başlamış. 19 bin 500 lira için bunca insanın canına kastetmek kabul edilebilir değil. Gazetecilikle yan yana getirmek zaten mümkün değil. Biz onu hiçbir zaman da gazeteci olarak kabul etmedik. Gazeteci kimliği almış olması, onun gazeteci olduğu anlamına gelmez. Bir şekilde gazete sahibi olmuş ama bunu bir gazetecinin gerçekleştirdiğini söylememiz mümkün değil. Bu saldırıyı ifade etmek için kelime bulamıyorum.
     Matur, yerel gazetelerin okurlarının karşısına Kara Gün manşetiyle çıktığını ifade ederek, Dün olayı yaşadıktan sonra arkadaşlarla konuştuk. Saldırıya ortak bir tepki vermemiz gerekiyordu. Sakarya basını için, bizim için kara leke, kara gün. Buna ortak tepki koymak için birinci sayfa düzenlemesi yaptık. Gazeteler de katkı verdi. Herkes şokta ve ne yapacağımızı bilmiyoruz. Böyle birinci sayfayla tepkimizi ortaya koymak istedik ifadelerini kullandı.
    
     -Yenigün Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çetin-
    
     Yenigün Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Müjdat Çetin ise 28 yıldır yerel medyada görev yaptığını kaydederek, saldırı nedeniyle üzgün olduğunu söyledi.
     Basın İlan Kurumunun Sakaryada iki gün önce kurulduğunu hatırlatan Çetin, 2 yılda ilk yıl biraz esnek davranıldı. 1. yılın sonunda yapılan denetimlerde eksikleri olan kişiler uyarıldı. Bu eksiklere göre kurallar, kanunlar neyi gösteriyorsa o yapıldı. Bu kurumun yerel gazetelerle bağlantısı, resmi ilan ve resmi reklam denilen konuların takibini yapmak. BİK Sakarya Şubesi ile uyum içinde çalışıyoruz dedi.
     Denetimlerin genel müdürlükten iki görevli ve yerel gazeteden bir temsilciden oluşan üçlü komisyonla yapıldığını kaydeden Çetin, şunları bildirdi:
     Sakaryada her yıl eylül-ekim aylarında denetim oluyor. Evrak üzerinde yapılan işlemlerin ne kadar doğru olduğu tespit edilmeye çalışılıyor. Resmi ilan almamız için belli tirajda olmamız gerek, en az 7 kişi çalıştırmak zorundasınız. Eğer 14 kişi çalıştırıyorsanız bir kategori daha artıyorsunuz. Bugüne kadar böylesine bir olay yaşanmadı, dünkü olay öğrendiğimiz kadarıyla geçen yıl ki denetimlerde ortaya çıkan bazı sorunlar nedeniyle yaşandı.
    
     Muhabir: Çağrı Turgut - Salih Eren - Uğur Subaşı
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Sakaryadaki silahlı saldırı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER