Samsundaki sel

Samsundaki sel -Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz: -Elimizde daha önce TOKİ kentsel dönüşümleri kapsamında yapılmış, Büyükşehir Belediyesinde mülkiyeti olan 150ye yakın daire var. Hiçbir kira almadan 6-7 ay, belki de 8 ay


SAMSUN (A.A) - Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Elimizde daha önce TOKİ kentsel dönüşümleri kapsamında yapılmış, Büyükşehir Belediyesinde mülkiyeti olan 150ye yakın daire var. Hiçbir kira almadan 6-7 ay, belki de 8 aylık bir sürede evleri oturulamayacak durumda olan vatandaşlarımızı bu evlere taşıyabileceğiz dedi.
     Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsunda meydana gelen sel felaketinden Canik ilçesinin Gaziosmanpaşa Mahallesi, Kuzey Yıldızı TOKİ konutları ve Yılanlıdere mevkisinin etkilendiğini anımsattı.
     Selin etkilerini son 4 gündür ortadan kaldırdıklarını açıklayan Yılmaz, hafta sonu da dahil yapılan çalışmalarla, Büyükşehir Belediyesine ait 200e yakın makinenin tüm çamuru çektiğini ifade etti.
     Selden etkilenen Gülsan Sanayi Sitesinde hafta sonu temizlik çalışması yaptıklarını anlatan Yılmaz, Bodrum katlarındaki çamuru tenekelerle ve kürekle çıkartıyoruz. Çamur toplama işinde çalışan kişi sayısı 75 civarında. Toplam 350 kişilik personelle selin etkilediği alanda karınca gibi çalışıyoruz diye konuştu.
     Samsun Valiliği başkanlığındaki kriz masasının da çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Yılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın kendisini arayarak, mağdur vatandaşların modern ve sosyal konutlara taşınması talimatı verdiğini söyledi.
    
     -Selzedelere Büyükşehir Belediyesinden 150 konut-
    
     Evleri zarar gören 100 civarında vatandaşı bir yere taşımaları gerektiğini dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:
     Elimizde daha önce TOKİ kentsel dönüşümleri kapsamında yapılmış, Büyükşehir Belediyesinde mülkiyeti olan 150ye yakın daire var. Hiçbir kira almadan 6-7 ay, belki de 8 aylık bir sürede evleri oturulamayacak durumda olan vatandaşlarımızı bu evlere taşıyabileceğiz. Eşyaları hayırseverler ve belediyelerimizin elindeki imkanlarla temin edeceğiz. Buzdolabından yatağına, çamaşır makinesine kadar temin edeceğiz. Bu insanlarımızı yeni evlere taşıyacağız. Bunun için hiç beklemeyeceğiz, yani bu hafta içinde bile belli bir oranda insanı buraya taşıyacağız. Zaten 13-14 aileyi taşıdık. Bunu hızla devam ettireceğiz. Tereddüt ediyorlar, Acaba oralara gidersek, burada gördüğümüz zararı devlet bize ödemez mi gibi endişe ediyorlar. Ağır hasarlı olanları tespit edip onlara, Hayır, hiç endişe etmeyin, bir an önce oraya taşının, konut yapımını da başlatacağız. Sizin eşya ihtiyaçlarınızı da karşılayacağız diye güvence vererek onları taşıyacağız.
    
     -Mağdur vatandaşlardan doğalgaz ve elektrik parası alınmayacak-
    
     DSİnin de bölgedeki taşkın setini tamir ettiğini aktaran Yılmaz, çöp istasyonunun ön cephesindeki riprabın boyunun yükseltilerek, gabarisinin artırıldığını açıkladı.
     Yusuf Ziya Yılmaz, çöp istasyonu altındaki derivasyon kanalına ek olarak ikinci bir kanal yapılmasını DSİ ile Orman ve Su İşleri Bakanlığına ilettiklerini, buraya üst kotlarda ikinci bir derivasyon kanalının projelendirmesi çalışmalarına başladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Sadece bu civarda değil, şehrimizin tamamında çok titiz çalışma yürütüyoruz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da bu konuda çok titiz. 6306 sayılı yasaya da bir ilave yaparak, bodrum katlarda, zeminin altındaki katlarda iskanın yasaklanmasıyla ilgili konuda da bir yasal düzenleme olacak. Bugün de bizim meclis toplantımız var. Üye arkadaşlarımızı bu konuda bilgilendireceğim. Samsun Büyükşehir Belediyesi imar yönetmeliğinde bir değişiklik yapılmasının acaba ne tür sonuçları olabilir bunu müzakere edeceğiz. Bodrum katlardaki kapıcı dairelerinin etkilenişiyle ilgili olay bizi bu noktaya getirdi. Binaların hepsine elektrik ve doğalgaz verildi. Doğalgaz dağıtım şirketi SAMGAZ, Samsunda bu yaralar sarılıncaya kadar geçen süre içinde mağdur olan vatandaşlarımızın gaz paralarını almama kararı aldı. YEDAŞ şirketi de elektrik parası almama kararı aldı. Hep beraber yarayı sarmaya devam ediyoruz. Büyük oranda da toparladık, herkes sakin ve rahat olsun. Hiçbir şekilde panik içerisinde olmamızı gerektirecek bir şey yok.
    
     -Selden zarar görenlere psikolojik destek-
    
     Samsun Sağlık İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu ise sel felaketinin yaşandığı Canik ilçesindeki Kuzey Yıldızı TOKİ konutları, Gaziosmanpaşa Mahallesi ve Yılanlıdere mevkisindeki selden etkilenen yerlerde geçici sağlık ekibi oluşturduklarını söyledi.
     Kasapoğlu, 4 gündür ekiplerimiz orada. Doktor, ebe, hemşire ve psikologlar selin yaşandığı bölgede sağlık hizmeti veriyor. Özellikle selden zarar gören insanlara psikolojik destek veriyoruz. Selzedelerin sorunları çözülünceye kadar çalışmalarımız devam edecek dedi.
    
     Muhabir: İlyas Gün / Fatma Kalay
     Yayıncı: Orhan Topal

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER