Samsun Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü

Samsun Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Güven: -160 ton sertifikalı patates tohumu dağıtımına başladık


SAMSUN (A.A) - Samsun Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, 160 ton sertifikalı patates tohumu dağıtımına başladık dedi.
     Güven yaptığı açıklamada, Sertifikalı Tohumluk Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 160 ton sertifikalı tohumluğun dağıtımına başlandığını söyledi.
     Havzada 34 ton, Ladikte 35 ton, Asarcıkta 14 ton, Vezirköprüde 70 ton ve Kavakta 7 ton sertifikalı patates tohumu dağıtıldığını belirten Güven, İlimizde tahmini 18 bin 800 dekar alanda patates yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çiftçilerimiz yaygın olarak kendi tohumluğunu veya vasfı bilinmeyen patatesleri tohumluk olarak kullanmaktadır. Ayrıca yıllarca aynı tohum kullanılması neticesinde patateste hastalık ve zararlılar görülmeye başlamıştır. Bunun sonucu ortalama olarak dekardan 1.5 ile 2 ton arasında ürün alınmaktadır. Bu da sertifikalı tohumluğun kullanılmasını zorunlu hale getirmektedir diye konuştu.
     Birim alandan daha fazla ürün alınabilmesi için patateste uygun yetiştirme tekniklerinin uygulanması gerektiğine işaret eden Güven, Tohumluk olarak da kullanılan patatesin sertifikalı olması da çok önemlidir. Projenin uygulanması ile patates tarımında sertifikalı patates tohumluğu kullanımıyla patates üretiminin artırılması ile gelir seviyesi düşük olan bu ilçelerimizdeki çiftçilerimizin gelirlerini arttırmak ve gelecek yıllar içinde kendi tohumluklarını temin etme yollarını açmak hedeflenmektedir şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: İlyas Gün
     Yayıncı: Mehmet Kumcağız
<< Önceki Haber Samsun Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER