Sanatçı Neşet Ertaşın vefatı

Sanatçı Neşet Ertaşın vefatı -UNESCOnun Yaşayan İnsan Hazinesi ilan ettiği Ertaş, Abdal müzik geleneğinin en önemli temsilcilerindendi -TBMMnin Üstün Hizmet Ödülü verdiği sanatçı, seslendirdiği ve yazdığı türkülerle gönüller


İZMİR (A.A) - İzmirde tedavi gördüğü hastanede vefat eden Türk Halk Müziği Sanatçısı ve Söz Yazarı Neşet Ertaş, TBMMnin Üstün Hizmet Ödülü verdiği Abdal müzik geleneğinin en büyük temsilcilerindendi.
     AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Kırşehirin Çiçekdağ ilçesinde doğan ve Kırşehirin Abdallarından olan Ertaş, keman ve bağlama çalmayı 5-6 yaşlarında öğrendi.
     Annesinin vefatından sonra Orta Anadolu Türkmen/Abdal Müziği geleneğinin bilinen en güçlü temsilcilerinden biri ve en büyük bozlak ustası babası Muharrem Ertaş ile yöredeki düğünlerde saz çalıp, türkü söylemeye başlayan Ertaşın etkilendiği tek kişi babası Muharrem Ertaş oldu.
     Ertaş, 14 yaşında İstanbula giderek babasına ait Neden Garip Garip Ötersin Bülbül türküsünün adını verdiği ilk plağını çıkardı. Çok beğenilen bu plağı, diğer plak, kaset ve konserler takip etti.
    
     -Hepimiz bu devletin sanatçısıyız-
    
     İstanbulda 2 yıl yaşayan Ertaş, daha sonra Ankaraya yerleşti. Gazinolarda çalışan ozan, sağlık sorunları nedeniyle 1979da Almanyaya gitmek zorunda kaldı.
     Çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından dolayı 23 yıl Almanyada kalan büyük ozan, 2000 yılında İstanbulda verdiği konserle Türkiyedeki sahne hayatına geri döndü.
     İzmire yerleşen Bozkırın tezenesi, Süleyman Demirelin cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine sunulan Devlet Sanatçısı unvanını, Hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor diyerek kabul etmedi.
     Ozana, 2006 yılında TBMM tarafından Üstün Hizmet Ödülü verildi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO da 2010 yılında Ertaşı Yaşayan İnsan Hazinesi olarak ilan etti.
    
     -Çok sayıda ünlü onun türkülerini seslendirdi-
    
     Yıllar önce Kırşehirli Mahalli Sanatçı olarak bilinen Neşet Ertaş, türküleri, saz çalışı, sazının göğsünü adeta darbuka gibi kullanışı ile büyük beğeni topladı. Her yaştan dinleyene ulaşan Ertaş, samimi haliyle de gönüllerde taht kurdu.
     Ertaşın çok sayıdaki türküsü Barış Manço, Cem Karaca, Selda Bağcan, Zeki Müren başta olmak üzere pek çok ünlü isim tarafından da seslendirildi. Son yıllarda sağlık sorunları nedeniyle İzmir ve İstanbulda tedavi gören, çeşitli operasyonlar geçiren Ertaş, bir süre önce Medical Park İzmir Hastanesine kaldırılmıştı.
     69 yaşındaki Ertaşı tedavisi süresince eşi Seyhan, çocukları Döne, Canan ve Hüseyin Ertaş yalnız bırakmadı.
    
    
     Muhabir: Halil Şahin / Ramazan Ercan
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Sanatçı Neşet Ertaşın vefatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER