SDÜde dikensiz ahududu ve böğürtlen yetiştirildi

SDÜde dikensiz ahududu ve böğürtlen yetiştirildi -SDÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Kepenek: -Hedefimiz kendi yerli çeşitlerimizi diğer ülkelerle rekabet edebilecek seviyeye getirip, onlar


ISPARTA (A.A) - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) akademisyenleri tarafından dikensiz ahududu ve böğürtlen yetiştirildi.
     Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kahraman Kepenek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahududu, böğürtlen ve frenk üzümü üzerinde mutasyon ıslahı yaptıklarını, ürünlerin bazı bölgelerindeki hücrelerde farklılık oluşturup, dikensiz hale getirdiklerini söyledi. Ürünlerde hiç bir şekilde ilaçlama yapmadıklarını vurgulayan Kepenek, daha verimli, hastalıklara dayanıklı, daha kokulu, sanayinin istediği gibi ve sofralarda rahatlıkla kullanılabilecek ürünler yetiştirdiklerini kaydetti.
     Çalışmanın yaklaşık 10 yıldır devam ettiğine değinen Kepenek, şöyle konuştu:
     Karadeniz Bölgesinden ürünleri aldığımda dikenliydi. Dikenli ürünler hasat yapılırken çalışmayı güçleştiriyor. Ahududu, böğürtlen ve frenk üzümü üzerinde mutasyon ıslahı dediğimiz çalışmayla ürünlerin bazı bölgelerinde hücrelerinde farklılık yaratarak dikensiz hale getirdik. Yaklaşık 4 yıl ürünlerdeki dikensizliğin devam edip etmediğini araştırdık. Artık verim denemesine başladık. En az 3 yıl verim alacak şekilde ürünleri takip ediyoruz. Verim denemesinde de başarıyı yakaladıktan sonra diğer bölgelerde çalışmaları sürdüreceğiz.
     Çalışmalarında hem SDÜnün adını yaşatmak hem de çiftçilere yardımcı olmayı amaçladıklarını dile getiren Kepenek, geliştirdikleri ürünlere SDÜ, Zuhal, Engin ve Kepenek isimlerini verdiklerini kaydetti.
     Türkiyenin bir gen kaynağı olduğuna dikkati çeken Kepenek, bu gen kaynaklarını muhafaza edip ıslah ve melezleme yaparak yeni çeşitler ortaya çıkarmak istediklerini ifade etti. Kepenek, Bilimde hiç bir zaman son yoktur. Bütün hedefimiz kendi yerli çeşitlerimizi diğer ülkelerle rekabet edebilecek seviyeye getirip onları geçmek dedi.
     Kepenek, geliştirdikleri ürünlerin sertifika ve tescil işlemi yapıldıktan sonra üreticiye ulaşacağını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Durmuş Genç / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber SDÜde dikensiz ahududu ve böğürtlen yetiştirildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER