Sel sonrası yaşanan sağlık sorunlarına dikkat

Sel sonrası yaşanan sağlık sorunlarına dikkat edilmeli -NKÜ Halk sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Saraçoğlu: -Selin ardından etkilenen insanların en temel problemi, sağlıklı suya ulaşamaması


TEKİRDAĞ (A.A) - Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Halk sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu, Selin ardından etkilenen insanların en temel problemi, sağlıklı suya ulaşamaması dedi.
     Saraçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonbahar mevsimine girilmesiyle birlikte dünyadaki çeşitli bölgelerin sele teslim olduğunu ifade etti.
     Sele bağlı olan ölümlerin yüzde 93ünün boğulma nedeniyle olduğunu belirten Saraçoğlu, şu bilgileri aktardı:
     Seller, trafik kazası dahil temizleme çalışmaları sırasında yaşanan çeşitli travmalar, emosyonel ve fiziksel stres sonucu miyokard enfarktüsü, elektrik çarpmalarına bağlı ölüm ve bulaşıcı hastalıklara yol açar. Bunun yanı sıra doğal gaz hattı ve yer altı ya da üstü benzin ve toksit madde depolarının hasarı sonucu önemli sağlık sorunları yaşanabilir.
    
     -Sağlıklı suya ulaşamamak en temel problem-
    
     Selin ardından etkilenen insanların sağlıklı suya ulaşamamasının, en temel problem olduğunu anlatan Saraçoğlu, geçici yerleşim yerlerinde ve benzer kalabalık ortamlarda, hava yoluyla bulaşan hastalıkların hızla yayıldığını belirterek, bu koşullarda yaşayan çocuklarda kızamık ve akut solunum yolu enfeksiyonları görülebileceğini kaydetti.
     Hava yolu ile bulaşan hastalıkların kendi evlerinde yaşayan insanlar için de sorun oluşturduğunu belirten Saraçoğlu, su ve kanalizasyon altyapılarının zarar görmesinden dolayı su ve besin kaynaklı ishalli hastalıkların ortaya çıkabileceğini söyledi.
     Saraçoğlu, sellerden sonra yuvaları bozulan fare gibi kemiricilerin ve yılan, akrep gibi canlıların oluşturduğu sağlık risklerinde artış görülebileceğini ifade ederek, Sel sırasında yaşanan sağlık sorunlarının zamanında tedavi edilmemesi, sağlık sorunlarını ağırlaştırır, komplikasyonlara yol açar, tedaviyi zorlaştırır şeklinde konuştu.
     Su taşkınlarının ardından, ev ve yüzey temizliğinde çamaşır suyu tercih edilmesi gerektiğini aktaran Saraçoğlu, kaynağı bilinmeyen içme ve kullanma suyunun temizlenmesi için de kaynatma yönteminin yanı sıra, kişisel klorlama yapılabileceğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Yavuz Karaduman/Muhterem Erkul
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Sel sonrası yaşanan sağlık sorunlarına dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER