Selde yapılması gerekenler

Selde yapılması gerekenler -Gümüşhane Afet ve Acil Durum Müdürü Bayrak: Kısa süreli yoğun yağış ani sele, uzun süreli yağış ise nehirlerin taşmasına neden olur


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Afet ve Acil Durum Müdürü Mesut Bayrak, kısa süreli yoğun yağışın ani sele, uzun süreli yağışın ise nehirlerin taşmasına neden olduğunu bildirdi.
     Bayrak, yaptığı yazılı açıklamada, her ailenin aile afet planı olması gerektiğini ve bu planın hazırlanırken sel riskinin de göz önünde bulundurması gerektiğini belirtti.
     Coğrafi yapısı itibariyle Gümüşhanenin ve Doğu Karadenizin sel riski bulunduğuna dikkati çeken Bayrak, şunları kaydetti:
     Sel sırasında sakin olmalıyız ve paniğe kapılmamalıyız. Hemen yüksek bir yere çıkmalıyız. Su yatağı veya çukur bölgeleri hemen terk etmeliyiz. Asla sel sularından, araçla veya yürüyerek geçmemeliyiz. Elektrik hatlarından ve kopmuş elektrik telleri ile temas riski içeren su birikintilerinden uzak durmalıyız.
     Bayrak, kısa süreli yoğun yağışın ani sele, uzun süreli yağışın ise nehirlerin taşmasına neden olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Kendimizin ve aile üyelerinin güvende olduğundan emin olduktan sonra çevremizde yardıma ihtiyacı bulunan kişi olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Eğer ilk yardım eğitimimiz yoksa, çevremizdeki kazazedeleri zorunlu olmadıkça hareket ettirmemeli ve rastgele taşımamalıyız. Sel suyu ile temas etmiş hiçbir gıda malzemesini ambalajlı olanlar da dahil kullanmamalıyız. Sele maruz kalmış bölgelerde kaynağı bilinmeyen suları kullanmamalıyız. Mümkün ise şişe suyunu kullanmalıyız. Çevresi sel suları ile çevrilmiş binalardan uzak durmalıyız.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Selde yapılması gerekenler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER