Septimus Severus Köprüsü turizme kazandırılıyor

Septimus Severus Köprüsü turizme kazandırılıyor -Gaziantep Kültür ve Turizm Müdür Vekili Aykanat: -Köprünün restorasyon projesi, Karayolları 5. Bölge Müdürlüğünce ihale aşamasına getirildi


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantepin Araban ilçesindeki Roma döneminden kalma Septimus Severus Köprüsünün restorasyon projesinde, ihale aşamasına gelindiği bildirildi.
     İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Gümüşpınar köyünden geçen Sıtmapınar Çayı üzerinde bulunan köprünün yöre halkı tarafından Sultan Murat Köprüsü olarak da anıldığını söyledi.
     Antik dönemlerde Zeugma ile Samsat arasında ulaşımı sağlayan yol nedeniyle köprünün önemini uzun yıllar koruduğunu belirten Aykanat, Kalıntılardan, bazılarının tamamı yıkılmış olmasına karşın köprünün 6 ayağının olduğu görülüyor. Kesme taş işçiliğiyle yapılmış köprünün iki ayağı günümüze kadar sağlam kalmış ve beşik tonoz ile birbirine bağlanmıştır dedi.
     Turizme kazandırılması amaçlanan köprünün çevre düzenleme ve restorasyonuna yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Aykanat, bu çerçevede 2011da Karayolları Genel Müdürlüğü Sanat Yapıları Daire Başkanlığı Tarihi Köprüler Şube Müdürlüğü ile görüşmeler yaptıklarını anımsattı.
     Görüşmeler neticesinde köprünün 2012 yılı çalışma programına alındığını vurgulayan Aykanat, Köprünün restorasyon projesi, Karayolları 5. Bölge Müdürlüğünce ihale aşamasına getirildi diye konuştu.
     Köy muhtarı İbrahim Özkan da köprünün asırlardan beri dış tahribatlara ve sel sularına direnerek ayakta kaldığını söyledi.
     Köprünün 6 ayağının olduğunu ama zamanla bazılarının yıkıldığını belirten Özkan, Bölgemizin önemli tarihi eserlerinden olan Septimus Severus Köprüsünün kurtarılıp bir an evvel turizmine kazandırılmasını istiyoruz dedi.
    
     -Septimus Severus Köprüsü-
    
     Roma İmparatoru Septimius Severus zamanında Samsatta karargah kuran 16. Lejyon tarafından yaptırılan köprüde yer alan sütunlardan biri İmparator Septimius Severusa, biri karısı julia Domnaya ve diğeri oğulları Geta ve Caracallaya adanmıştır. Getanın adına dikilen sütun kendisini öldüren kardeşi Caracalla tarafından kaldırılmıştır.
    
     Muhabir: Mahmut Bazlama / Zerin Özdilek / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Septimus Severus Köprüsü turizme kazandırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER