Seyahatnamede anlatılan caminin kalıntısına ulaşıldı

Seyahatnamede anlatılan caminin kalıntısına ulaşıldı -Silifke Kalesinde sürdürülen kazı çalışmalarında, Evliya Çelebinin Seyahatnamede bahsettiği caminin kalıntısına ulaşıldığı bildirildi


MERSİN (A.A) - Silifke Kalesinde sürdürülen kazı çalışmalarında, Evliya Çelebinin Seyahatnamede bahsettiği caminin kalıntılarına ulaşıldı.
     Mersinin Silifke ilçesindeki kalede ulaşılan Osmanlı dönemine ait 500 yıllık cami kalıntısı heyecan uyandırırken, çalışmalarda ayrıca sokak, su sarnıçları ve diğer yaşam alanları da ortaya çıkarıldı.
     Kazı Başkanı Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Boran, düzenlenen bilgilendirme toplantısında, başlatılan kazı, restorasyon, belgeleme ve geçici koruma çalışmalarının 29 bin metrekarelik alanı kaplayan kalenin 4 ayrı bölümünde gerçekleştirildiğini söyledi.
     Şehrin batı kısmında 200 metre yükseklikte bulunan Silifke Kalesinin, konum itibariyle hem ticaret yollarını, hem de tarihi limanı denetleyen bir alanda konuşlandığını ifade eden Boran, şöyle devam etti:
     Milattan önce 4. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kale, Romalıların yanı sıra Bizanslılar döneminde de kullanılmış ve tamir görmüş. Seyyahlar ve bazı tarihi kaynaklar kaleyi daha geç dönemlerde Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlıların kullandığını belirtse de bugüne kadar bu yönde somut bir ize rastlanmamıştı. Ancak bölgenin yapısı ve konumu dikkate alındığında burada bir Türk-İslam izinin bulunmamasının mümkün olamayacağını düşündük. Kazı çalışmalarını da bu yönde sürdürmeye karar verdik.
     Yürüttükleri çalışmalarda tarihi kaynaklarda varlığı tartışılan Osmanlı dönemine ait 500 yıllık Bayezid Camisinin kalıntılarını kalenin tam orta bölümünde tespit ettiklerini bildiren Boran, Komutan konutu olarak adlandırdığımız bölümün yakınında, Türkler için son derece önemli olan ve o bölgenin Türk-İslam hakimiyetine geçtiğinin bir göstergesi olan Bayezid Camisine ait kalıntılara ulaştık. Caminin kalenin tam ortasında bulunması bölgedeki Türk-İslam hakimiyetinin etkinliğini ve gücünü gösteriyor. Cami yapı itibariyle dikdörtgen planlı ve ortasında mihrap nişi bulunmaktadır. Ayrıca camide Türk-İslam sanatını temsil eden Rumi ve geometrik geçmeli taş kapı süslemesi de tespit ettik diye konuştu.
    
     -Acilen kazı evine ihtiyaç var-
    
     Boran, çalışmalarını kale restoran yanındaki küçük bir mekanda yürütmeye çalışan ekibin, daha sağlıklı çalışabilmesi için acilen bir kazı evine ihtiyacı bulunduğunu söyledi.
     Sağlanacak ek ödenek ve desteklerin devamının çalışmaların daha da hızlanarak sürdürülebilmesi ve kazı çalışmasının daha kısa sürede tamamlanabilmesi açısından önem taşıdığını ifade eden Boran, Biz gövdemizi taşın altına koyduk, Silifkelilerin de elini taşın altına koymasını bekliyoruz. Ayrıca, ekibin bölgeden ayrılmasının ardından alanda görev alacak bir bekçi ihtiyacı da bulunuyor diye konuştu.
     Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü İshak Kozak da, 48 kişilik ekiple yürütülen kazıların ekim ayı ortalarına kadar süreceğini söyledi.
     Kazı süresince yapılan çalışmaların yerinde görülerek kamuoyunda farkındalık yaratılması amacıyla bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdiklerini anlatan Kozak, çalışmalara destek istedi.
    
     Muhabir: Hüseyin Haskan/Veli Gürgah
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Seyahatnamede anlatılan caminin kalıntısına ulaşıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER