Seyitömer Höyüğünde kazılara yeniden başlandı

Seyitömer Höyüğünde kazılara yeniden başlandı -Kütahyaya 25 kilometre uzaklıktaki höyükte 7nci sezon kazılara, 10 öğretim elemanı, 62 öğrenci ve 238 işçi katılıyor -Kazı Grubu Başkanı Prof. Dr. Bilgen: -Mimari kalıntılar, bu


KÜTAHYA (A.A) - Kütahyada 12 milyon ton kömür rezervinin çıkarılması için kurtarma kazısı yapılan Seyitömer Höyüğünde, 7nci sezon kazı çalışmaları, 10 öğretim elemanı, 62 arkeoloji öğrencisi ve 238 işçiden oluşturulan toplam 310 kişilik ekip tarafından başlatıldı.
     İl merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Seyitömer beldesinde, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğüne bağlı Seyitömer Linyitleri İşletmesi (SLİ) Müessesesi sahasında bulunan höyükte, 7nci sezon kazıların başlamasından dolayı tören düzenlendi.
     Kazı Grubu ve Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen, törende, 2006 yılında başlattıkları kazılar kapsamında her yıl 6şar ay kazı, 6şar ay da mimari çizim, restorasyon ve envanter çalışması yürüttüklerini söyledi.
     Kazıda bu yıl 10 öğretim elemanı, 62 arkeoloji öğrencisi ve 238 işçi olmak üzere toplam 310 kişinin görev aldığını belirten Prof. Dr. Bilgen, işçilerin, SLİ Müessesesi tarafından Seyitömer beldesi ve çevresindeki 15 köyden görevlendirildiğini bildirdi.
     Prof. Dr. Bilgen, şu anda kazı bölgesinde 9 bin 886 metrekarelik alanda çalıştıklarına değinerek, şöyle devam etti:
     Bundan önceki 6 yılda höyüğün üst düzleminden yaklaşık 13 metre inilmiştir. Geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanan höyüğün en yüksek yamacından ölçüldüğünde kalan seviye, yaklaşık 10 metredir. Ancak höyüğün merkezinde açılan sondajda, kalan seviye 6 metre olarak ölçülmüştür. Höyükte 5 kültür katı tespit edilmiştir. Bunlardan Helenistik, Akamenid ve Orta Tunç dönemlerine ait surlar açığa çıkarılmış ve kaldırılmıştır. 5 kültür katına ait toplam 337 mekan açılmıştır. Mekanlar dışında yaklaşık 20 ocak, 116 silo ve 30 fırın tespit edilmiştir. Mimari kalıntılar, buluntularla değerlendirildiğinde, burada maden ve seramik üretiminin gerçekleştiği söylenebilir.
    
     -Mercimek tanesi ve insan beyni kalıntıları bulunmuştu-
    
     Höyükten geçen yıla kadar bulunan yaklaşık 15 bin eserin kayıt altına alınıp, 4 bine yakınının Kütahya Arkeoloji Müzesine teslim edilerek sergilenmesine imkan sağlandığını dile getiren Bilgen, DPÜ Müzesinde de bin 381 eserin sergilendiğini ifade etti.
     Prof. Dr. Bilgen, 2008 yılında bulunan mercimek tanesi ve 2009 yılında çıkarılan insan beyni kalıntılarının yurt içi ve yurt dışında büyük yankı uyandırdığını, uzmanlarca ulusal ve uluslararası sempozyumlarda bunlara ilişkin bilgi sunulduğunu anımsatarak, höyüğün, Erken Tunç Çağı ile Helenistik dönemleri kapsayan süreçte Mezopotamya, Orta Anadolu, Ege adaları ve Atina arasında önemli bir ticaret merkezi olduğunun ortaya çıktığını belirtti.
     Kazıyla ilgili iki doktora, 8 yüksek lisans ve 16 lisans tezi hazırlandığını, iki ulusal ve bir uluslararası sempozyum düzenlendiğini vurgulayan Bilgen, bölüme iki öğretim üyesi kazandırarak daha başarılı çalışmalar yapmayı ümit ettiklerini sözlerine ekledi.
     Prof. Dr. Bilgen, daha sonra katılımcılarla höyük ve kazı evini gezerek, bu yapıların bölümleri ve buluntu eserler hakkında bilgi verdi. Gezi sırasında, İlk Çağ toplumlarına ait giysilerin benzerlerini giyen öğrenciler, höyüğün bölümlerini tanıttı.
    
     Muhabir: Sedat Gök / Deniz Açık
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Seyitömer Höyüğünde kazılara yeniden başlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER