Şiddet mağduru Afgan kadınlar haklarını arıyor

Şiddet mağduru Afgan kadınlar haklarını arıyor -Afganistan Bağımsız Kamu Reformu Komisyonu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Başdanışmanı Afshar: -"Ülkemizde kadına şiddet arttıkça lobicilik ve savunuculuk faaliyetleri de artıyor" -"(Da


BURSA (A.A) - Büşra Nur Özcan - Afganistan Bağımsız Kamu Reformu Komisyonu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Başdanışmanı Najiye Afshar, ülkesinde kadına şiddet olayları çoğaldıkça lobicilik ve savunuculuk faaliyetlerinin arttığını, hemcinslerinin bu konuda bilinçlenmeye başladığını söyledi.
     Birleşmiş Milletlerin (BM), "toplumsal cinsiyet eşitliği" temalı uygulaması kapsamında Türkiyeyi ziyaret eden Afganistan delegasyonu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından pilot bölge seçilen Bursada başlatılan elektronik destek butonu sistemi ile şiddete maruz kalan kişilere hizmet veren Şiddet Önleme ve İzleme Merkezini inceledi.
     Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sunay Özkuldan çeşitli konularda bilgi alan ve 21 kadından oluşan heyet, ülkelerinde uygulamak amacıyla Türkiyedeki kadın haklarını öğrenmeye çalıştı.
     Delegasyonunda yer alan Afshar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesinde, Din Alimleri Kurulunca hazırlanarak Devlet Başkanı Hamid Karzai tarafından bir yıl önce onaylanan "davranış kuralları belgesi"nin herhangi bir değişikliğe yol açmadığını belirtti.
     Kocalara belli şartlar altında eşlerini dövme izni verdiği ve haremlik-selamlık uygulamasını teşvik ettiği ileri sürülen belgenin, Afganistanda büyük bir etki oluşturmadığını dile getiren Afshar, kadınların, belli bir standartta hayatlarını sürdürdüğünü anlattı.
     Afshar, belgenin, yasal anlamda ciddiye alındığına işaret ederek, "Buna benzer birçok yasa tasarısı, belge ve doküman imzalandı. Afganistanda bu tip dokümanlar çok sık imzalanır ama uygulama aşamasında yaptırımı yoktur" dedi.
    
     -Şiddeti önlemede Türkiyeden destek beklentisi-
    
     Afganistanda yaklaşık iki yıldır yaşadığı bilgisini veren Afshar, ülkesinin, kadın hakları bakımından dünyanın en kötü ülkeleri arasında yer aldığını savundu.
     Afshar, kadına şiddet vakalarına tanık olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
     "Afganistanda kadına şiddet arttıkça lobicilik ve savunuculuk faaliyetleri de artıyor. Yönetim üzerinde hem ulusal hem de uluslararası taraflardan, paydaşlardan baskı var. Dolayısıyla bu, bir görünürlük de sağlıyor. Bu anlamda şiddet arttıkça destek de arttı. Buna karşı son bir yılda kadına yönelik şiddette ciddi bir azalış var. Bu şekilde devam etmesini arzuluyoruz."
     Ülkesinde 30 yıllık karışıklık döneminden sonra kadın hakları çalışmalarının uygulanmasının zaman alacağına işaret eden Afshar, Türkiyenin, Afgan kadınının sosyal gelişimine katkı sağlamasını istediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Şiddet mağduru Afgan kadınlar haklarını arıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER