Siirtteki Babuldarp Camisinin restorasyonu sürüyor

Siirtteki Babuldarp Camisinin restorasyonu sürüyor -Kente özgü cas malzemesiyle yapılan az sayıdaki yapılardan biri olan caminin, ramazan ayında açılması planlanıyor


SİİRT (A.A) - Siirtte koruma altına alınan tarihi yapılardan Babuldarp Camisindeki restorasyon çalışmaları devam ediyor.
     Bitlis Vakıflar Bölge Müdürü Sait Sancar, Algül Mahallesindeki caminin Siirtte özgü yapı malzemesi olan ve iki çeşit taşın fırınlarda yakılarak öğütülmesinden elde edilen castan yapıldığını belirterek, bu tür yapıları korumaya çalıştıklarını söyledi.
     Babuldarp Camisinin kesin yapım tarihi bilinmemekle beraber yaklaşık 2 yüzyıllık bir geçmişi olduğunu tahmin ettiklerini anlatan Sancar, Ayrıca camimiz artık bugün sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen ve halen varlığını koruyabilen cas yapılardan birisidir. Camimiz bu yönüyle de önem arz ediyor. Çünkü yaklaşık 50 yıldan beri Siirtte cas yapı inşası gerçekleşmemiştir. Kendine ait olan ve şehir dışından yer altı kanalı yoluyla gelen su kaynağına sahip bu tek katlı camimizde restorasyon çalışmalarını ramazan ayına kadar tamamlamayı planlıyoruz dedi.
     İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Remzi Uslu da, 3 yıldan bu yana ildeki tarihi yapıların restorasyonlarına ağırlık verdiklerini bildirdi.
     Daha önce Şeyh Maruf Camisi ile Ulucamide başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlandığını belirten Uslu, Babuldarp Camisinin yanı sıra uzun yıllar vali evi olarak kullanılan konakta da restorasyona başlandı. Tillo (Aydınlar) ilçemizdeki iki konak da restore ediliyor. Çeşitli kurum ve fonların desteği ile ilimizdeki yapıları restore ederek gelecek nesillere aktarılmalarını sağladığımız için mutluyuz diye konuştu.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen / Meral Özdemir
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Siirtteki Babuldarp Camisinin restorasyonu sürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER